Thursday, February 25, 2010

i'm happy...as always :p

ade byk perkara yg bt kn aku happy ari ni. 1st, sorg prof tnye aku, tak nak buat these ker ? hah, maksud tersiratnye tu, aku ade chance la tu. klw ikutkn dari skolah rendah sampai la menengah, ape yg cekgu aku ckp, menjadi. alhamdulillah. so, adakah sama doa cekgu di france dgn msia ? kite tungguuuuu..

yg keduanye, aku akhirnye dpt gak makan churossssss ! yeehaaa. aku dah ckp dh, churos grenoble sedap. rase die still sama lg. panas diluar, lembut di dalam.hehehe. terasa mcm blk kampung pun ade gak. aku pun x sure sbb utama aku suke grenoble adalah ape. papepun, aku rase mcm kt umah sendri bile jejak kaki kt grenoble. klw dpt stage kt grenoble, lg buat these, perghh..masyukk tuh.

okla,2 tu je aku nk citerkn.byk lg nape aku happy :)

oh yer, citer sikit pasal weekend aku bersama budak² yg bakal nk kawin kt lyon ni. at 1st mmg aku jangkakan x ramai org join. so, impression pertama aku mmg tepat. tp yg dtgnye ada la lebih dr 40 org. kire ok la tuh kn. bleh buat solat jumaat n khutbah bahasa melayu lagi. dan ustaz die pun best. serious, ni best bkn sbb best dgn lawak² yg macam ustaz² lain kt msia tu, ni best dr segi ilmu yg disampai. so, berbaloi² sgt la aku hadirkan diri. hehe. cume tu lah, aku x dgr sume la, organizer katekn, papepon nnt aku dpt soft copy n record ari tu. so bleh la sambil² dgr melayan ceramah ( mengurat isteri) dlm bus :p

then esok nye lak, kitorng ramai² mkn kt resto cine alang² menyambut thn baru cina. yg ni ramai org dtg. 50 lebih. best² cume masalahnye sempit sikit. pakcik kedai tu pun satu, org tnye cukup x 50 - 100 org, die kate, boleh². aku doubt 'kebolehan' pakcik tu sbb dr anggaran aku, mcm ngam² jer. tp okla, muat gak akhirnye. bleh tahan makan. cume yg slacknye, bdk² ni ssh nk bergaul la sbb ade meja kan. klw event ni or bilik tu kitorng bleh d├ęco sendri, rase mcm nk letak meja kt tengah then duduk keliling situ. ala² main music chair. lebih ruang, lebih byk muka kite nmpk. lebih TERgerak nk berkenalan. tp tuh la..

sinon, ok la, bdk² ni pun bg kerjasama yg bagus. kerja kitorng jadi senang sbb diorng ni sungguh berkerjasama. tp ape yg agak regret sket ialah, kitorng x dpt nk bt grand² n bg interaksi secara senang antara diorng (mase thn br cina la) mase kursus kahwin tu, sgt ok. rapat jer. ustaz tu mmg best la. x dinafikan.

so, drpd event ni gak la, aku blajar byk mende. hoho. thanks mengundi aku !! x pernah aku rase 'bz'. seriously, aku slme ni relax² je. tp bile nk nganjur event ni dpt gak la aku rase nikmat bz org² yg mengeluh bz. ok ape, otak bergerak laju tu. so, next perkara bz aku, pindah rumah for good ! tungguuuu

ps : oh, org ckp tido tgh ari boleh optimumkan otak. hmm..bagus². tp kene tgk balik cara die tido. mcm, mlm tu die tido kol bape? brape jam die tido ? lepas bangun tido die bt ape ? etc etc. stkt amik rumusan ckp tido tgh ari bagus, adalah x kukuh tu. same gak mcm amik ayat Quran separuh². sbb tu aku rase, kite kene BACA. mcm chedet ckp, baca pape jer.tiada halangan utk baca.

Sunday, February 14, 2010

Gong Xi Fa Cai

so, ape aku bt pada tahun baru harimau ni ? hah, mcm biasela, time² gini biasenye together-gether dgn family sambil makan²,minum²,gurau² n tgk tv xpun ziarah menziarahi.

so bg aku, aku 'sambut' dgn tgk citer cine.citer pasal bodyguards and assassins. ok citer die ni. citer pasal pengorbanan org² cine utk revolusi cina. waa..sedih gak aku tgk citer ni.

dari sini aku TERpk pk, mcm mane pahlawan² dulu menentang org² yg zalim. mcm mane pahlawan² ni sanggup korbankn diri tuk sorg yg ada idea. hmm, paham ker, maksud aku sorg yg bwk ideologi utk berubah, pahlawan ni sanggup berkorban.

so, ideologi/revolusi ni berkait rapat la kan dgn pengorbanan. so, org yg bawak ideologi/revolusi ni kite panggil pemimpin. dan org yg menentang ni kite panggil pembangkang la kan. dlm citer ni, pemimpin ni dtg kt suatu tmpt ni tuk memimpin sekumpulan pemimpin supaya berkembang pesat ke semua tmpt. so, mase meeting ni la byk org terkorban sbb nk slmt kt pemimpin² ni daripada kene bunuh dgn pembangkang.

tp bile tgk² balik, pembangkang ni pun ade ideologi diorng sendri. skrg ni kat mane² ade pro n contra ideologi tu kan.iyerla manusia mane la perfect. cume, pengamal ideologi tu la patutnye menunjukkan nilai murni ideologi diorng.

hmm, so, then aku TErigt lak citer dlm novel yg aku bace ni. perghh..novel ni ber-intikan teknologi TAPI bile tgk cara die hujah pasal agama ni, mmgla nk katekn agama² sume ni adalah buatan manusia. alhamdulillah die sentuh sikit pasal Islam tapi x mengeluarkn fakta² yg sensasi lg (stkt yg aku bace la, aku blum abes bace lg ni). nnt aku citer la pasal novel ni, best gak, die citer pasal teknologi, pasal ideologi, pasal agama, pasal sejarah n pasal psikologi. bleh jadi geek aku bace. tp kene hati² gak bace sbb die mengeluarkn pertnyaan² logik akal n kite tau yg agama ni x bleh dikire dgn logik je kan, sbb tu kene hati² tu.

eh eh, melalut lak. so, tgh tgk citer ni, aku tetibe TERpk, syurga tu tuk semua org yg beriman. tak kire kt dunia dulu die sorg yg pemarah, kasar, keras kepala, kaya or apa² lagi la sifat manusia ni. klw die beriman insyaAllah masuk syurga. klw kite tgk karakter² sahabat nabi, kite bleh tgk macam² perangai diorng.

so point aku ialah, beriman dan be yourself. kite ni manusia, mmg normal ade byk ragam n perangai. nk masuk syurga ni aku rase, x semestinye korang kene ikut sesuatu personaliti. mcm situasi skrg ni, ikut org tu masuk neraka la, ikut die bleh g syurga la. ngarut betul. sbb tu, sgt bhy klw ramai pengikut yg mengikut dan taknak jadi diri sendri. kan ade pepatah ckp lebih kurang (aku lupe siapa ckp) jika kamu kenali diri kamu, kamu akan kenali tuhan kamu. (klw slh betulkan ek).

sbb diri kite ni kite sorg yg kenal, klw ade org lain kenal kite lebih drpd kite kenal diri kite, hmm, maknenye kite sng dimanipulasi ( depends kpd org yg kenal kite tu la,klw baik,jd baik la kite kn).

aihh, 'sentimental' lak aku ni. papepun, kite sdg melawan diri kite sendri. skrg ni aku tgh melawan 'aku yg suka tido' ni dlm diri aku. mcm mane la aku nk 'bunuh' die ek ? bg idea sket. oh yer, lagu yg best pasal 'musuh sebenar adalah diri sendri' ni, bg aku, ialah lagu eminem - my darling. citer pasal die dgn drug n kepopularan dunia ni. best² n creative.

eh, aku dgr hip hop/rap x semestinye aku ni org yg suke menonggeng² kt tepi jalan or gangster² keparat kan? hehe.

k la, slmt thn baru !

p/s: knp mesti ucap slmt thn baru cina kpd KAUM cina. kpd sume rakyat Msia x bleh ker? sume negara ade masalah identiti national betul la. aih.

Sunday, February 07, 2010

bg can la..

aku tertnye², antara bg peluang kpd org baru dalam sesuatu bidang dengan mengekalkan orang yang pakar dalam sesuatu bidang tu, mana lagi untung untuk sesebuah negara/syarikat/persatuan/parti ?

aku pelik ekceli dgn manusia² ni. normal la tu kn ? so tu bkn masalah. cume aku tertnye² je, bile org dh expert tu dh bersedia membantu tetapi org expert tu diketepikan sbb nk bg peluang kt bdk baru, yg byk lg kene blajar, yg byk kerja dgn ape yg sepatutnye die belajar etc etc.

haih..for the sake of the people..eceh eceh..tlg la pk masak² bile bt keputusan ya awad !

oh aku prasan yg bahasa melayu ni adalah bahasa arab yg disalah sebut. dan aku prasan byk gak perkataan berasal dr bhasa arab. aku rase patut kekalkan jawi la dulu. huhu. sbb bile dari jawi ke rumi, otak korang bekerja lebih sket. ntah la, bg aku la kn

ok, aku mmg x puas hati kpd something ni. so read between the line. hehehe. skipping lak..oops, speaking :p

jom² bekerja !

Monday, February 01, 2010

a'ah

aku berpandangan la, skrg ni ape yg org nk ialah tenaga n berita.

iyerla klw tak, xkn la diorng sebuk² nk green energy la, n cnn sibuk² jer nk cover berita kat haiti kn.

hmm..oleh itu, here i come...energy n data. aku mau main same kauuuu..

hehe