Tuesday, April 29, 2008

FACts (of) me !

hmm..hmm..memandangkn aku kene tag dgn ridhuan.so,aku jawab la tag tuh.lg pun dh lame x bt tig tag teko ni.so,voici FACts (of) me :

1st,sy ni sorang yg pemalu.hihi.try jugak sy nk berlagak n berckp byk tp setelah ‘memasuki’ suasana yg pelbagai sy tetap pendiam.eh ker pemalu?papelah,last² mak angkat (prof) aku kt colmar ckp setiap org ada karakter masing²,x best klw sume same (lebih kurang yg aku igt la)<- pendapat yg aku mintak dr die sbb aku akan kesorangan nnt lepas preparation kt colmar,so agak bimbang gak pasal french aku.so sejak dr tu,aku pun 'let go' jer la nk jd pencakap.err..ekceli aku ade masalah dgn bahasa².huhu ^_^’

2nd,klw nk tau,sy ni sorang 'sound maker' or 'buat muka' tetibe.err..klw x caye tnye la rakan sebaya or x sebaya aku,member or senior or junior aku,aku ade la buat bunyi² pelik.hahaha.ekceli,dr kecik lg aku dh mula tabiat buat bunyi pelik or bt grimace ni.iyerla,mase kecik kt skola,aku x phm kwn² aku ckp ape n kwn² aku x phm aku ckp ape,so konon²nye nk merapatkn hbgn katekn, aku pun bt bunyi² or muka² bg diorng gelak.sek menengah pun mcm ade semcm 'penyakit' kot. aku ske gak la meng'ek'kan org.mcm aku tgh ckp dgn kwn aku ker tetibe ade org nyampuk utk bg tau pape info or brite ker,then aku pun pandang muka die,pastu TERkeluar bunyi EKK ! dgn grimace muka yg sgt annoying.hahaha.klw kt france ni,hmm...ape ek ‘bunyi²’ aku?

3rd,saya ada period tertentu untuk makanan tertentu.contoh,mase skola rendah,aku ske sgt mkn bawang goreng.bg la 1 balang kuih yg berisi bawang goreng,insyaAllah aku bleh abeskn x lame lepas tuh.kwn² aku pun pelik gak bile nmpk aku mkn bawang je.kekadang bawang goreng la makanan ruji aku mase kecik².aku jer yg pelik dlm family aku.dh masuk skola menengah, 'pola' makanan aku pun bertukar kepada kacang tanah goreng lak.bg la sebalang kuih yg berisi kacang tanah,insyaAllah abes x brape lame lepas tuh.x silap aku la,time aku form 2 kot aku start mkn nasi.tp mesti ade kacang,klw xde merajuk aku x mkn.hahaha.sian mama aku.peliks sy ni.kt colmar n grenoble aku stillkn tabiat ni,kire aku ni stock kacang tanah la.hehe.tp cume smpai tours jer aku x amalkn mkn kacang ni.huhu.kacang tanah xde kt tours :( (yg bestnye muka sy bersih jer.alhamdulillah) rindu same kacang tanah !!! :p

4th,tahukah anda saya ni mabuk milo. dr kecik sampai skrg,minum milo anda jadi sihat dan kuat !! hehe.member or senior or junior TERkejut dgn kemabukan milo aku.org blk mesia bawak rempah byk², aku dtg sini bwk milo.hehe.tau bape kilo aku bawak? 8kg woo.hoho.dasyat aku ni.even sini ade coklat sedap pun aku still minat milo.milo milo milo sampai muka pun jd warna milo :p

5th,tido adalah aktiviti kesukaan saya.bg aku tido ni sbg medium menyusun balik serabut kepala aku ni.sedih or happy or ade prob or tension or boring aku akan tido.hehe.masalahnye kt mesia pun same gak.nak² la klw blk cuti mesia,lagi la best tido,dh la sarapan sedap,lunch sedap,dinner sedap n supper pon sedap gak.n antara waktu makan tu,ade la aku TERlelap kejap.huhu.burok perangai la che dol !! tido gak membuatkn adek² aku gumbira klw nk tau :p

6th,saya ini bersifat setia orangnya.x caye? tgk point 3 n 4.ade pilihan lg best tp aku buat donno jer.bile aku rase 1 mende tuh dh cukup bg aku,maka cukup la ia.sbg contoh,mase balik mesia ari tuh,biasenye mak aku akan anta kuih die kt kedai,so alang² tuh,aku pun soh mak aku beli cekodok.mase mula² tuh aku rase sedap, ari² lepas tuh aku beli.kirenye aku ni bersifat x jemu².mak aku pun heran,x jemu² ker mkn kuih same?sampai org kedai tuh pun heran gak,sampai tnye mak aku,sape yg makan kuih ni kak hari²? biasela org pelik aku ni.hehe.untungla kot sape jd bini aku nnt.hihi.mintak kekal sifat x jemu ni.amiin.

7th,menjadi tiang or batu yg berbentuk manusia adalah kepakaran lakonan saya.hahaha.so,klw nk citer sume rahsia or prob korang ker,aku bleh membantu dgn menjadi objek tiang or batu tuh.bile korang ckp,'jgn ckp kt org lain tau',so time tuh gak la aku jadi batu n tiang.'ketukla' mcm mane pun tak akan aku ceritakan ape yg korang citer kt aku tuh.(ceh nk promote diri jadi penjaga rahsia lak..ahakz!)jadi,korang kene jd precis yg mgkn la,klw korang x ckp 'jgn ckp kt org lain' maka berita itu akan bersebarlah dgn lajunye (w/pun aku x byk ckp..hahaha) ke tempat lain.papepun,rahsia tetap rahsia.x baik citer rahsia org tau w/pun org tuh tetibe jd musuh kite.

8th,errr..sy ni seorang yg malas.ntah la,aku rase aku ni bukannye malas pun.rajin ade la.hehe.sbbnye aku malas (kononnye la) contoh,mase makan² ker,mcm biase ade yg masak n ade yg basuh,oleh sbb aku ni x terer masak,maka aku x nyebuk la mase diorng masak² ni.so,bile time nk basuh pinggan tuh,aku igt nk basuh pinggan sume (yg aku nye la..hehe) then tetibe ade senior or junior yg menawarkn diri untuk basuh.so,aku ni kire mangsa keadaan la kot ( ?) aku nk basuh tp dh ade senior or junior prihatin yg nk basuh,so aku biarkan la pinggan² sume tuh.so adakah aku ni malas or just an innocent mangsa keadaan ? hahaha. (jgn lepas sape² bace entry ni,trus soh aku bertugas as tukang basuh..mcm korang tau,korang yg akan basuh sendri sbb aku ni kan pemalas :p)

itula saya secara umum.x caye tnye rakan sebaya or x sebaya sy tuh.pendek kate,aku ni masih mengekalkn tabiat aku mase kecik.so agak senangla kot bg rakan kecik² aku dulu nk kenal aku.

ps : hanya bawang goreng bawang mak aku jer yg aku bleh bwk mkn mcm nasi.klw org lain buat,hmm..aku tetibe jd mcm org biase,amik beberape cubit jer.tahun lepas mak aku saje² la try jual bawang goreng tuh,tgk²,waaa,laku semcm lak.sampai org order puluh² bekas.mmg bawang mak aku best la ni! untung aku.hehe.(bkn nk riak ek) tp oleh sbb,mak aku sorg bt keje dgn harga bawang yg naik tetibe n 'hilang' tahun lepas,so x bleh la nk penuhi sume permintaan.yg peliknye, ade org bleh cam bawang goreng mak aku dgn bawang goreng org lain tau.diorng kate rase x same.tuh yg bt aku rase,waaa,hebat mama aku ni.err..nk order bawang or blaja bt kuih, jemputla dtg umah :)

ps 2 : dh tau aku mcm kt atas,pandai² la korang (yg kenal or x kenal aku) layan aku ek.aku ni senang dilayan n mesra alam. so no prob la ;)

ps 3 : sy ni suke senyum gak.so jgn slh sangka lak ek nnt :p

psp : err..sape ek lapan org yg aku nk tag ni..hmm..asma' ? telo ? cik ati ? jepp ? sume mcm x aktif blog jer..papepun klw ade mase, jawab la yer ;)

Friday, April 25, 2008

786 Alhamdulillah Syukur

Allahummarhamna Bil Quran
Waj'alhu lanaa Imaaman Wa Nuuran Wa Huda Wa Rohmah
Allahumma Dzakkirna Minhu maa Nasiina
Wa'allimna Minhu maa Jahiilna
Warzuqnaa TilaawatahuAana Al Laili Wa Aana An Nahaar
Waj'alhu lanaa Hujjatan
Yaa Rabbal 'Alamin

Ya Allah Kasih Sayangilah daku
dengan sebab AlQuran ini
Dan jadikanlah AlQuran ini
sebagai pemimpin
sebagai cahaya
sebagai petunjuk
dan sebagai rahmat bagiku
Ya Allah ingatkanlah daku
apa-apa yang aku lupa dalam AlQuran
yang telah Kau jelaskan
dan ajarilah apa-apa yang aku belum mengetahui
Dan karuniailah daku
selalu sempat membaca AlQuran
pada malam dan siang hari
Dan jadikanlah AlQuran ini
sebagai hujjah bagiku
Ya Allah Tuhan semesta alam

p/s : minta maaf kalau ada salah autorgraph n kalau ade pape salah maksud ker, tolong betulkan yer. just copy n paste jer ni yg tahun lepas punye :)

p/s 2 : akhirnye,selsema saye dah ok.cume ade saki baki yg degil jer yg tinggal dlm hidung ni.yg saki baki ni mmg xbleh nk raselah,sbb aku rase geli nk rase.eeeiiiii geli ai

p/s 3 : cube dalami lirik too phat kt playlist aku ni.insaf siot.

Wednesday, April 23, 2008

yayy cuti !!! takde :(

hassyimmmm!!aattchoummm!aaaa...gulp (telan hingus :p)

fuhh..abesla microbe selsema aku berkeliaran dlm lab ni.huhu.xperla,maybe dh lame sgt kot microbe ni dok dlm hidung,diorng pun nk 'travel' gak.so alang² memang aku nk citer pasal travel,bagusla sgt dlm keadaan separa seimbang ni.

errr..cuti adalah event yg paling dinanti²kn oleh sume pelajar² france.aku bleh jamin la sume budak² sini nk cuti.sape xnk cuti tuh..err..die tuh adalah s...(sambung sendri)

biasenyelah,bile dh time cuti ni,aku memang akan make sure akan keluar jejalan bandar lain, dh baik² punye plan dh 2 bln sebelumnye.(abes cuti krismas plan cuti winter n so on). so,tgk la,kekadang tuh aku main join jer mane² bdk yg plan cuti ni(stkt ni aku rase aku xpernah plan aku nk cuti mane), senang sket keje aku,xyah pening² kepala nk plan.huhu.

memandangkan hingus bermaharajalela dlm hidung aku ni,jadi aku x bleh la nk citer panjang² pasal tempat² yg pernah aku pergi n dgn sape aku pergi.so,aku cume nk citer kenapa perlu kite travel.cehh..

sbb 1,aku mengaku la,mase 1st time aku dtg france ni,bile ade cuti jer,aku join jer bdk² ni pergi jejalan sbb nnt blk bleh la poyo dgn member aku ckp dh pergi negara tu negara ni.hahaha.kanak² sungguh aku ! padahal mula² igt nk save duit bile kt sini,skali tgk (pengaruh rakan sebaya n x sebaya ekceli) maka aku pun 'korban' kn duit² aku untuk travel.nak² time tu aku dh ade frenster,lg la sronok nk letak gmbo byk² kt situ.semakin berkobar² lak nk travel. cess..

sbb 2,boring sgt dgn bandar kecik yg aku duduk tuh.biasela,diorng anta kitorng kt bandar kecik tuk blajar,tp oleh sbb mcm kampung jer tempat tuh,so agak terbatas la aktiviti nk buat kt bandar kecik aka kampung tuh (mcm la ade aktiviti nk bt).so sebagai nk melarikn diri dr bandar kecik yg agak bosanla jugak,kitorg pun pergi la jalan² kt bandar sebelah.w/pun bandar sebelah kecik gak,tp name die bkn france dh,so,kire terasa mcm org kampung yg kaya bercuti ke luar negara.haha

sbb 3,nk jumpe member lame.ces,br setahun berpisah dh rindu.sensitip btul aku ni tau.haha.mengong.so,alang² nk jumpe member,baik jmp mase travel jer br feel kate aku.tp biasenye kitorng balik ‘kampung’ aka colmar la untuk reunion² nih.kononnye,kami ni ‘anak²’ mithali katekn :p

sbb 4,aku ni seorng peminat sejarah.hahaha.ironiknye aku ni sejarah x hafal pun.biasenye,aku kenal bentuk bangunan or kawasan drpd igt name,so klw korang tnye aku pergi italy katekn korg tnye visit mane,aku jawab,aku g tgk bangunan ala² stadium,then ade patung² beso etc etc.tuhla aku,bkn nk igt name pun mende yg bersejarah aku tgk tuh.hampes.padahal sejarah bangunan yg aku tgk tuh pun aku x tau ape.huhu.saje² nk travel jer.

sbb 5,aku nk join bdk² ni bt trip ramai² or berkereta.iyerla,travel ni bukan utk jalan² jer tp untuk merapatkn ukhwah kate org.haha.br have fun jer sepanjang travel tuh.tp yg syok nye bile ramai² ni,aktiviti menukar info aka mengumpat akan jd aktiviti mengisi mase lapang..biasela,mcm² info terkini bdk² lain kt France ni dpt dikongsikan bersama.drpd x kenal bdk or org diumpat tuh trus kenal.(ishh,jgn sangka buruk lak,ekceli bertambah kenalan aku..hehe)

sbb 6,nak melarikan diri dr bandar beso.hmm..bandar kecik nk lari,bandar beso pun aku nk lari gak.konon²nye udara bandar beso ni tepu n kotor la.nk udara segar la.ntah,maybe sbb boring kot.iyerla,bkn tmpt tinggal tetap aku kan,sbb tuh rase boring.dh la aku ni hanya seorang perantau.huhuhu.

sbb 7,nk menikmati cuti free tergempar.hah,ni yg best ni,biasenye diorng perancis ni suke buat mogok,so klw isu yg dimogokkan tuh hot,maka tempiasnye kene kt student n universiti gak la.lagi² la,org² or student² universiti ni bt mogok,makin cerah harapan utk dpt cuti free.oleh sbb aku ni seorang yg pencinta kedamaian,so aku amik peluang dgn memember lain yg dpt cuti free pergi travel ke bandar² yg damai :p bg menenangkn fikiran kami ni.hahampeh

sbb 8,nk ‘challenge’ rakan sebaya lain.ish mane bleh die pergi sane ni,aku ken pergi gak ni.x kire ! haha.kiasu btul aku ni.ni biasenye mase mula² sampai sini la.fikiran masih budak² lagi.skrg ni,korang nk g sane,hah pergi la,nnt bwk souvenir ek.hehe

sbb 9,modal bercerite mase balik mesia nnt.biasenye,modal citer ni digunakan untuk org² yg baru aku kenal.saje je nk bt diorng teruja.haha.xpun kt org² tua ker,iyerla,aku ni bkn pandai ckp dgn org tua pun,so,klw dh travel tuh bleh la bawak modal pengalaman aku ni citer kt org² tua ni.then mcm biase,diorng bg la ceramah panajng² kt aku.so,aku dh xyah ckp dh.hehe.

sbb10,tiket flight n hotel yg murah.terasalah sgt² rugi klw aku x beli tiket yg murah itu.lg² la tempat yg x pernah pergi.so,bile ade tiket murah jer,trus cari org lain yg nk travel same.so,bile dh ok sume,TERbeli la tiket tuh n TERtravel la aku.haha

so setakat ni,aku dh travel 2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12 org dh.rasenye aku x pernah travel sorang².samada dgn rakan sebaya mahupun senior,dgn junior x pernah lak aku travel same rasenye.hmm..dan samada naik kete,train or kapal terbang dh aku merasa dh.kapal laut jer x pernah naik lagi.tetibe teringin nk bt cruise lak.hoho.ade yg nk join ?

papepun sume sbb tu adalah alasan semata² nk travel.ekceli,bg aku la,yg penting mase travel ni,tgk keindahan muka bumi n bangsa² lain,sistem² diorng n pk kenapa.iyerla,mase travel tuh aku rase mcm xdpt pape kecuali seronok n tau name bandar²,tp mcm bile kite keseorangan tuh,tetibe jer teringt kt tmpt² yg aku travel tuh,xpun teringt sifat² org sane n kekadang tuh baru faham kenapa bangsa ni mcm ni mcm tuh n berpk terasa diri ni kecik sgt.so,bg aku la,pengalaman yg penting.kite bleh nampak kebaikan org lain n tau kekurangan diri sendiri.cume nk tak nak jer berubah utk diri sendiri je.dan yg penting aku dpt pk n igt Yg Maha Besar.iyerlah,dh nmpk jenis² org,suasana,flora n fauna etc etc. klw x terpk gak sape Pencipta sume ni,mmg la.ish.cehhh cek awad :p

papepun,cuti bln 4 ni aku x dpt.huhu.tp,aku dpt duit.hehe.x kesah la x dpt travel pun cuti ni,asalkan duit bertambah nnt.keh keh keh.

Hah,ade lg sbb 11,nk amik gmbr yg candid konon² nye untuk letak kt frenster.gmbr terbang la,melompat katak la, baring kuak lentang la,mengorekl hidung patung la,amik gmbr dgn akak cun la pape la asalkn ade gmbr utk kenangan.yg penting dpt bt member frenster lain jeles n teruja.hahaha.

bile igt² balik,aku ni dh matang ker blom ni ?

ps : nmpk mcm aku poyo kn g travel ni.biasela aku ni ske bt modal utk lwn org² poyo lain.hehe.x matang x matang !

ps 2 : nasib baik aku xde awek kt sini,klw x bertmbah la sbb aku nk travel.haha.meh la tmbh lg senarai ni klw rajin ek.

Ps 3 : korang tau x,hingus ni masin rupenye ek.tetibe rase mcm sedap lak jilat.eiiiiiiiiiii !!! mmg sah x matang :p

Friday, April 18, 2008

gambar oh camera

berckp pasal gmbr, tetibe lak nafsu aku nk jd fotographer berkobar².mengong btul nafsu ni.oleh sbb dh berkobar² secara tibe²,aku pun pergi la usha² kamera².

waa,yg pro punye, adelah dlm 500euros ke seribu lebih.mak aihh..gilos lah.tp xper kate hati aku,beli jer la,baru bleh amik gmbr² ciptaan tuhan ni. ces,mangkok sungguh nafsu ni.nk perdaya aku la ni.tp betul gak kate hati lain aku..arrghhh...ade bape byk hati aku dh berbisik² same sendiri.

so,oleh sbb nk cari yg terbaik,aku pun usha² la format gmbr ape yg bagus ekceli.lepas usha²,ces,format camera aku yg ade skrg ni mmg x bagus pun.and hampir sume compact camera digital kualiti die agak low dgn camera dslr tuh.sbbnye, format camera compact ni hampir sume jpeg tp format dslr la ialah jenis raw.

ape yg aku tau la,lps usha² beza antara 2 format ni,raw ni lebih 'detail' gmbr die berbanding dgn jpeg.sbbnye,raw ni kire mcm 'filem' gmbr untuk camera digital lah.so,korang bleh edit suke hati korang jer.jpeg pun bleh edit kan,yg bezanye adalah 'resapan' imej tuh kt kanta camera korang.(errr..)klw ikutkn ape yg aku bace,raw format ni die amik gambar ape yg terpaparkat kanta kamera korang manakala (mcm skema la plak) jpeg lak,die process ape yg ade kt kanta camera korang.

sbb tuh,bile di zoom² kn gmbr, akan terdpt lah warna² (or pixel ekceli) yg tlh 'ditiadakan' oleh format jpeg ni.bg yg x kesah pasal kualiti gmbr ok la jpeg ni tp bg yg nk zoom dkt² elok gune raw.kirenye, klw nk amik gmbr antu,baik gune raw format la,br nmpk muka antu tuh dgn jelas,xde la putih² jer.

tp raw format ni ade byk name.depends on jenama camera plak la.n ade perisian die untuk edit gmbr jenis raw ni, klw ikutkn fotoshop bleh edit gmbr jenis ni (err..tau x,skrg dh bleh edt gmbr online gune fotoshop ni..google la).yg prob nye pasal raw ni,die makan byk memory.kirenye kene ade memory beso la nk amik gmbr byk².

sbb tetibe aku berkobar² nk beli camera mahal ni adalah bile aku tgk tv full HD kt fnac,perghh..nmpk dgn jelas siot die punye 'kelekokan' kulit² muka.kire mcm tgk live dpn mate la.tuh kot aku rase tetibe semangat semcm ni (alasan jer ni..arrghh) then aku tgk la blog² fotografer yg amik gmbr² poliTIKUS ni.waa..menarik sungguh.ish..

papepun,aku klw nk beli pun,maybe x beli yg 500e lebih tuh kot, konon²nye bajet cool n macho la ade camera beso² ni.padahal aku ni amik gmbr bkn nye reti pon.hahaha.so,klw aku beli pun aku beli yg compact camera jer.nak tau sbb ape? sbb aku tau mcm mane nk hack camera compact ni jd raw format.(err..aku jmp kt tenet ekceli).tp die ade jenis² camera yg boleh dihack la.n camera ni adelah 5 kali lg murah dr dslr tuh.hoho. (tp aku still x tau kualiti die tetap same ker x dgn camera dslr sbb dslr ade kanta lg power)

cume kekurangan die,die gemuk sket dr camera compact lain n gune bateri AA jer.anyway,demi melawan nafsu aku ni, aku tahan jer dulu,x beli pun lg,just nk usha² lg,mane tau,tetibe bleh gune kamera kodak 10euro untuk raw format ker,lg la berbaloi.

err..lg 1,sebesar mane pun digital zoom camera korang,die x bergune sgt, yg penting optical zoom.dats y,camera dslr die punye optical zoom beso².stakat yg aku jmp,ade compact camera 7x optical zoom.pentax punye x silap aku.hmm..so, katekn la aku beli camera bajet raw format ni,korang kene jaga² la muka yer,takut² aku pergi zoom muka korang bt modal kutuk ker ape ker.haha.hampeh aku ni.

ps : papepun,aku mula tertarik dgn tumbuhan² hijau ni,iyerla dok dlm hutan katekn,sambil tgk awan yg putih berlatarkn warna biru cair.sbb tuh rase nk rakam keindahan alam ni.asyik giler bile tgk ke atas ni (bg aku la).mcm ade suatu ketenangan ekceli.tetibe terigt grenoble lak.huhu

ps 2 : adakah mengambil gmbr perlu kepada teknik² tertentu ek?ker main snap jer.bleh ajar x?

ps 3 : taukah anda,compact camera ni bleh dihack untuk amik gmbr infrared n bleh juga amik gmbr tembus baju.so,hati² la yer.jgn main suke nk mencapub jer.camera tembus baju ni camera jenis lame,aku try carik² gak,tp x jumpe pon,dgr citer kamera² jenis tuh dh dihalang dr kuar pasaran.tp, ade videocam see through ni,ekceli videocam ni lebih kepada tgk object dibelakang suatu halangan.tp still in development la.papepun,camera aku ni mcm menukar warna jer,warna biru bleh lak jd warna pink.mengong la.(alasan ni beli camera baru :p)

psp : pnjg lak ps ni, papepun teknologi makin canggih nk ker tak nak akan wujud gak mende camera ni,samada untuk keselamatan ataupun keseronokan semata².so,yg penting kite tawakal jer la n ikut adab² berpakaian islam.insyaAllah xde pape.err hah, psp 2 mcm nk kuar x lame lg( ura ura yg aku dgr).rugi aku rugi.huhu.ok end.

Wednesday, April 16, 2008

no idea

oleh sbb terasa nk update blog,so aku pun tulis jer la pape fakta (?) yg tetibe terlintas dlm benak fikiranku (chewahh :p)

err..x phm la aku nape pakcik tuh (n plakon laki lain) sanggup blakon jd auww.pelikz la org2 skrg ni.cabaran konon lakon watak tu.aiihh..sakit kpala ker diorng ni?biasela org ckp,klw dh skali nk lg.ni la pak cik tuh.sronok sgt kot jd auww.kang betul² br tau.huhuhu.

err..tau x,china die ade buat peluru tau.peluru hujan.peluru ni dgr kate untuk turunkn hujan sebelum hujan ni 'kacau' sukan olimpik nnt.dgr citer,die gune bhn ape ntah (iodine ?),yg bleh btkan awan yg nak hujan turunkn hujan sebelum sampai kawasan sukan tuh.hoho.ade gak peluru gitu rupenye.tp boleh ker? ntah la yer,diorng kate nk try test peluru tu bln 5 or 6 nnt kot.x sure lak.hmmm..

err..ckp pasal olimpk,yg aku x phm nye,asal la org² ni sume nk boikot.aku pun x tau citer sbenor die ekceli.yg aku tau la,diorng boikot sbb pasal kt tibet tu.pape jer la diorng.then dgr citer pakcik dalai tuh stay kt france sepanjang olimpik ni.nk berkempen kot.ker org² negara 'maju' ni nyebok jer sbb klw x silap,masalah tibet dh lame kn (?) skrg ni sebok² nk boikot.klw x,xnk tlg lak sbelum ni.peliks la diorng ni.

err..aku ade tgk carta forbes yg br² nih.pergh..tau x,(ceh aku ni mcm tau sgt jer :p),pakcik paling kaya tu 'sedekah' 80% drpd die punye kekayaan kt foundation pakcik bill gates tuh.klw x silap aku,die punye kekayaan bernilai 60 billion lebih gitu.hoho.lg,carta yg terbaru tu,ade ramai gak org india.klw ikutkn stkt ni, bidang perlaburan,kenderaan n teknologi yg untung besar la.lg² la telekomunikasi.tp yg pasti,diorng ni x 'masuk' 1 bidang jer.terigt lak kate² pakcik producer kuastek,lebih kurang,klw nk jual telor,jgn la sebiji jer tp sepapan.pecah sebiji,ade lg yg lain.eh eh..mane pakcik tuh skrg ek?

err..jutawan mesia pun same.klw tgk 'area' pakcik india mesia tu,die bkn just judi jer tp telekomunikasi,janaan kuasa,ladang n mcm² la.yg jutawan cina lak byk kt ladang² n hasil bumi (klw x silap la).so,aku rasela,bak kate siapa ntah,berbudi la pada bumi.klw ikutkn,sawit n getah byk potensi.ni yg aku bt analisa sendiri la.( kt europe ni,pisang untung byk giler gak woo)so,klw la,org² melayu dulu 'pandai' n sabar menunggu,rasenye xde org melayu yg miskin kot.filem yg felda bt adalah contoh terbaik (ala yg ade pakcik rosham blakon tuh...citer bilut kot?).tp tulah,nk duit cepat sgt, trus jual jer ladang² or tanah².ishh..papepun rezeki adalah ketentuan Tuhan yg Maha Berkuasa.

err..ura² mengatakan, yg mungkin nnt presiden parti mata sebelah akan jd pm klw tetibe 'suasana' politik ni berubah.hmm..aku rase mcm x berkenan lak klw pompuan yg memimpin.serius x berkenan.klw penasihat,ok la,tp adakah parti hijau akan menyokong gak.sanggup diorng dipimpin wanita? klw sanggup aku rase,hmm..ntah la.tetibe parti hijau ni x mcm dulu.aku rase la.papepun,adakah xde kronisme n nepotisme bile diorng² ni memerintah ek? arap² x lah kan.

err..dgr kate,org kawen muda bagus.sbb bujang tuh mendatangkn fitnah.huhuhu.so,tetibe aku rase nk kawen awal lak.hahaha.mengong² awad !! papepun setiap manusia ade rezeki die masing²,so x yah takut la.hehe.

ps : kadang² tuh,rase mcm duit byk abes beli brg ntah pape or travel ker,tp tgk² akaun,eh eh still ade duit lg rupenye.padahal xde la nk menyimpan pun.hmm...makin pk pk lg,duit akan abes gak xkire la simpan mcm mane pun,tp yg sure,rezeki tuh ade mane², so ianya xde kene mengene dgn skill penyimpanan akaun anda ! yakinla pada-Nya.

nasihat tak berbayar : sedekahlah.insyaAllah terasa happy n lapang dada jer.so,ape lg senyum !! :)

Friday, April 11, 2008

anda ada susu ?

pada suatu hari,di dalam supermarket yg dkt dgn hostel penuh hutan aku, ternampak kelibat aku tgh mencekak pingang dgn tgn kanan n tangan kiri menunjuk kepala (ala ala mcm nk tembak kepala gune jari - kire tgh berpk la ni konon² nye) yg melihat jenis² n harga susu didpn mata aku.

x pernah rasenye aku melihat harga² brg sbelum aku beli, biasenye aku amik angkut jer mane berkenan. lg² cokelat hitam lindt yg berperisa oren ker, ade kacang ker ape ker ape ker...so,mase tgk² susu ni, aku terpk , nk beli susu mane ek? yg penuh lazat berkrim ker ? separuh krim ek? ker nk beli susu asli (hah,jgn pk pelik lak!)? asal byk jenis susu ni ?! mak aih harga,mahal la jugak.x prasan aku harga susu pun dh naik dh. bak kate² junior kt sini,sejak diorng dok sini,dh 3 kali harga brg naik. oh..aku x prasan pon.huhu.bagus btul diorng ni.

then tetibe dgn suara makcik² berbual (kacau lain org tgh pk jer), ape² yg diorng bual sbelum ni aku dgr,tp terasa mcm angin lalu jer dlm lubang telinga, (hah, ni yg pelik gak ni, aku ade sindrom membiarkn perkataan² berlalu saje dlm telinga aku tanpa aku phm..maksudnye, bile org ckp dgn aku,aku dgr tp aku x tau die ckp ape..padahal org² lain phm org tuh ckp ape, ker aku tgh khusyuk pk something ek? ker ape prob die ni?huhu..ssh la gini klw ade 'org' ngadu masalah..tergugat aku dgn status pendegar setia ni..huhu :p)

tetibe, (mgkn aku dh stop pk kot), aku terdgr makcik ni ckp lebih kurang, meh sy mintak tlg kt org muda ni, serta merta aku yg perasan org muda (mmg muda pun) aku toleh,nasib baik xde org muda lain, klw x... so,makcik ni mintak tlg amikkn eskem connetto (kot?) sbb die x sampai, then die ckp lg,meh makcik bt caress yer (err..membelai² blkng bdn). mekaseh.

then aku berpaling balik,trus amik susu cap ape ntah, trus pergi dgn senyuman manis dibibirku ini.hahaha.

moral : harga naik mcm mane pun, aku ni klw ade org 'show some love' or bt aku tersenyum, aku dh x pk dh harga die bape.senyum itu lg mahal dr susu tau ! ahakz! :p

ps : adalah segala aksi n dialog ditokok tambah untuk tambah perisa cerita ni.

ps 2 : haihh..tetibe ramai la plak nk bt mogok or sewaktu dgnnye kt mesia..cube la mogok bermotif n berpoint la sket..malu la dh tua² pun mcm bdk² kecik jer..

ps 3 : oh oh...aku dh ade keje,ces, sng jer keje aku ni.hahaha.tp boring la jugak.haihh..pekerja yg boring btul aku ni :p

Tuesday, April 08, 2008

tetibe lak...

dulu mase kecik² kt skola agama, cekgu aku ade la ckp, kite ni kene doa byk² dan jgn putus asa dan give up.then tetibe aku berangan,kenape la org² beso ni (org dewasa) ni give up nk doa lak ek? padahal x susah pun (time aku kecik² la ni). la ni (aik jd org kedah lak), terasa mcm berat jer nk doa panjang². aku pun x tau asal.adakah ini disebabkan faktor usia yg semakin dewasa bt aku pk gitu.baik aku jd bdk² jer x pernah rase penat doa panjang² n byk². aihhh...bile pk bilik zmn kecik² innocent ni,insaf lak.makin beso makin 'beso' gak syaitan ni ek ! arrghh !!! (tetibe rase nk muhasabah diri..moga kesedaran ni kekal sampai bile² la ek cek awad)

ps : tgk arena politik skrg, perghh..makin best lak.tp x TERcerna dek akal n mindaku ni nk digest sume.ishhh..bek aku pk mende lain !! terasa memikul mende yg x sepatutnye dipikul. huh !

ps 2 : ade citer kete² lumba kt mesia lg.dr komen,org ckp giler best.aihh..ntah yer ker tak, tp yg sure citer supehero movie mcm best semcm jer lawak bodoh die.hehehe.dh tgk dh citer tuh?

Monday, April 07, 2008

786

lalala...bilelah ni ? seronok sungguh lak bile pk kan mase tuh... uwaaaa ! :))

Thursday, April 03, 2008

huhuhu...

aku TERbace komen akak artis lelaki yg bg duduk atas riba tuh, hmm..die ckp,kite org mesia ni bermasalah sbb kite org timur ni x phm bla bla bla...kakak die ni slalu bg komen gitu bile tnye pasal aurat² ni.(err..x silap aku, dulu pun die ade ckp,org kt iran tuh lain dek,mane same dgn mesia ni-lebih kurang die ckp gitu la).satu soklan aku la,bile berjumpe dgn die, akak ni org barat ker timur ? ade gak akak suke adek die diraba dicium org lain.mak² org lak tuh! huh!

30/03 lepas,brite pasal bdk pompuan pandai maths.hmm...ape yg aku TERigt mase skola dulu, cekgu aku ckp, fitnah ade mcm jenis, salah satunye fitnah ilmu (aku dh lupe lak ape maksude die,klw sesiape tau,bg tau aku la yer).kesian die.huhuhu..

p/s : tgh bace2 briter pasal mesia, TERnmpk akak ni backing adek die, tuh aku interested tuh :p

p/s 2 : waa..aku br usha² porem smlm semy,hot giler eh..mcm² info ade..ni yg mcm sronok ni nk join.hehe.tp citer paling hot RA die tgi la.x tercapai akalku.huhu

Wednesday, April 02, 2008

kritik kritik

├ža y est...abes gak aku tgk citer fitna tuh.so,ape yg bleh aku ckp pasal citer ni,dr pandangan seorang pengkritik filem la (ecece), conclusionnye (laa..blom pape dh conclusion dh?hehehe..papelah) ape yg die tunjukkan tuh adalah kebimbangan die mengenai kenaikan bilangan org islam kt belanda tuh.die takut takde freedom kt belanda.kirenye,die risaula gay diharamkan kt belanda. eh??ni yg aku pelik tgk pakcik pengarah ni, asal nk pertahankan gay? hmm..

nk aku citer ker mcm mane movie die? hmm..sure korang dh tgk kan..xperla,aku citer lebih kurang gini la : die amik satu surah n beberapa ayat yg bg die adalah ganas ( - ni tunjukkan die sengaja,sbb die x citerkan plak ayat² sbelum tuh) so,die nk menyalahfahamkan org² bkn islam (n maybe islam gak) pasal al-Quran. sbg pengkritik filem,aku anggap filem ni sbg provokasi n berat sebelah. ok,lepas die bacakan ayat yg kononnnye ganas tuh tanpa penyelidikan yg menyeluruh, die pun tunjukla kejadian 9/11, yg kt london - metro meletup n lain² lg.

lg 1,bg aku filem dokumentasi ni (iyer ker dokumentasi? kot?) die amik sebahagian ucapan imam masjid or pendakwah, yg aku rase imam or pendakwah maybe tgh citer pasal jihad kot, untuk menunjukkan yg Quran menyuruh kepada keganasan.hah,lg satu,die mcm nk bangkitkn kemarahan org yahudi,sbb ade la dlm citer tuh die letak gmbr² perarakan org islam ni sokong nazi (hah, ni aku pelik,asal org² islam ni sokong nazi yer ? bkn ker islam tuh keamanan ker..hmm) then die ade amik 'interview' dgn sorg bdk pompuan kecik ni, aku tgk bdk tuh,mcm bdk tuh kene paksa jer (kot) ckp die kenal yahudi sbb diorng babi n wartawan tuh ckp sape ckp gitu,bdk tuh ckp al-Quran.adelah lg die tunjuk pompuan kene bunuh sume² tuh.hmmm...rasenye kene bg buku ayat² cinta kt pakcik ni la.br die phm islam x merendahkan kaum² hawa ni (ayat² cinta in english x lame lg akan kluar. ker dh kluar ek?)

pendek kate,pakcik pengarah ni bt filem x sempurna,klw nk bt filem pun,ikut la sume skrip, ni ade ker amik 'scene²' yg 'best' bg die jer. 'scene²' yg tunjukkan islam ni mulia xde lak. so,ni dh kire salah ni dr segi perfileman.hehe.papepun,salah pakcik pengarah ni n orang islam gak sbb tunjuk perasaan lebih² sgt sampai menyokong pembunuhan.ni yg x bagusnye.ni pun dh takutkn org bkn islam dh.klw bt perarakan aman ok la,x yah la pakai banner² perkataan² yg 'bukan islam'.hmm..papepun, islam semakin berkembang kt europe ni, ni menurut statistik pakcik pengarah ni la.sbb die takut islam menjajah balik n sbb takut gay xde kt belanda lg ! sbb tuh die buat filem ni.akhir² babak tuh die ade tulis, die akan dihukum bunuh oleh al Ka-e-da.hmm..ape kate,klw sume org islam buat perarakan buat solat jemaah ramai,nanges ramai² sbb xdpt jaga agama Allah ni dgn baik sampai org bleh hina al-Quran n minta doa hidayah turun kepada seluruh umat islam skrg n jugak pakcik pengarah tuh.hmm..maybe pakcik pengarah ni akan bt filem keindahan islam plak.insyaAllah. idea amik dr sini. aku tgh 'belajar n explore' en3 die sebelum ni memandangkn ilmu agama aku terberhenti lepas spm.papepun kene rujuk ustaz bak kate tuan punye blog tuh.sy pun bkn alim pun.byk lg kene blaja ni.jom² study !!

p/s : patutla mase aku g trip ke belanda ari tuh nampak mcm masjid, rupenye mmg masjid betul.masjid kt belanda ni besar² gak tau berbanding dgn france klw ikut gmbr la.

p/s 2 : eh eh,antena² aku dh sampai.yay aku ade keje dah ! nmpknye xdela kesah² pak² n mak² politikus n artis² mengong lg kt sini.hehe.keje keje keje ! :)

p/s 3 : anyway,pakcik pengarah tuh pun bukak al-Quran, sure la die ade TERbace pasal keindahan islam gak kn? hmm..