Friday, October 01, 2010

TAMAT

t.a TA m.a.t MAT, TAMAT !

semalam secara officialnya aku tamat belajar kat france ni. lebih kurang sikit 6 tahun aku belajar kat negara orang ni. byk sgt ilmu aku dapat. pengalaman pon dapat banyak giler. harap² pengalaman ni mengajar aku lg hebat la kan. tak perfect pon hebat ok gak tu :p

so, tamatnye aku belajar bermakna tamat la blog ni. tapi aku ade bt blog baru kalau nk tahu. teng teng tenngggggg !!

yg blog baru ni korang (klw ade org) cari la sendri eh. aku ni predictable kot, so senang je korang nk cari kt internet ni. pakcik google ade utk menyenangkan kerja korang.itu pun klw pakcik google kenal blog baru aku la.

papepun, bak aku ckp kt blog baru aku, hidup berubah, jadi aku pon nk berubah gak la. so dimulakan dgn blog baru la utk perubahan tu. opss..dimulakan dengan bismillah then baru blog baru tu.

blog baru tu nnt aku citer pasal hidup aku lepas belajar. mcm blog ni citer aku mase aku tgh belajar kan, yg blog lagi satu tu aku citer la pape yg terlintas dlm kepala aku selepas belajar.

jadi, tinggalla kenangan blog ni. terima kasih korang yang sanggup baca (lagi). jumpa lagi di blog baru (klw korang jumpala) :p

tataaaaaaaa...


..mat :)

Sunday, September 19, 2010

reprogramming the subconscious

aku pernah TERdengar yg org ckp, semuanya terjadi sejak dalam kepala lagi. ape yg dibayangkan tu besar peratusnye akan terjadi. so kene bayangkan betul² la gini dlm kepala ni.

bile aku baca balik pasal subconscious mind ni berkerja, aku rase betul gak explanation yg aku baca tu. so adalah penting kite kawal kepala ni daripada imaginasi² yang pelik².

then bile dh baca satu artikel ni pasal minda bwh sedar ni, mende ni boleh dilatih. cara die, cakap n bayangkn dalam kepala. ape yg aku baca, nk latih minda ni, die mcm bawak kereta, buat kali pertama, minda sedar kita yang bekerja, time tu x bleh buat keje lain selain drive. selepas dh brape lama, minda bawah sedar kite yg bekerja utk drive, time tu kite bleh ckap², call fon la sume² tu.

sama gak mcm bernafas, kelip² mata, sume tu minda bawah sedar. so, maksudnye, aktiviti rutin ni, membolehkan kite masuk dalam subconscious mind ni. lagi satu nak latih dgn bayangkan mende yg kite nak tu.

so, skrg ni, aku kene reprogram balik kepala aku ni. tetapkan objektif n capai mende tu. aku rase sejak aku smpai france ni, aku dh mula benti 'bermimpi'. hmm tu masalah aku tu kot. aaaaa...papepon aja² !

oh yer, lagi satu mende kene reprogram, hati. otak boleh kalah dengan hati. so secara logik nya kene reprogram hati lebih lagi la kot kan? hmm...

xde idea nk ckp pnjg² lg dh...

Friday, August 20, 2010

saya kenal sayang saya ~~

hahaha..arini ari jiwang seduniaku..sweet,happy,tenang ?

smlm special one aku bg lagu best : 150 juta..lirik die kene je dgn kitorng sikit². aku rase lagu tu die bt utk lagu duet kot. sbb ade part laki n pompuan. best², aku rase mcm setenang lagu juno tu. so, bleh la aku ckp lagu ni juno mesia. sembarang je ko !

then, baru aku tau, 2 mende yg btkn aku bleh tak tido, 1st : nak tahu. 2nd : mood jiwang. 1st tu, sbb aku nk tahu ape yg aku nk tahu, so bleh tak tido sehari. 2nd tu, bile mood tu dtg, 1 lagu ni akan aku playback berjuta² kali klw bleh smbil terigt² perkara lepas. giler agaknye aku ni..haha

lps tu kan, bile aku blk² umah, mase nk buka puasa, aku pun mcm biase cari series tuk tgk, then tergerak nk tgk tv3. mula² tgk amende tajuk citer die yg ade epilog syurga cinta ke mende ntah. aku tgk promo die pon rase x selera.hehe

then aku ternmpk vanida n laki die tu. wow, best² series tu. hahaha. bagus tu bt reference aku yg bakal² ni.hehehe. seriously, aku rase hari jiwang sedunia aku. tersengih jer memanjang. aku rase bleh je aku drive lebih kurang 660km dlm keadaan tersengih ni jap lg.hahaha.

bile aku pk² blk, if mende ni bg aku such much energy, kenapa aku tak chanel kan energy ni tuk mende yg bleh bwk benefit tuk kitorng kan ? mcm bln puasa ni, kan jadi alim sket kan, so, aku TERpk, adakah sbb cinta Rasulullah kepada Allah dan umatnya yang bagi Baginda begitu kuat menghadapi segala cabaran ? even malaikat pon x tahan. family Baginda pon kuat je hadapi cabaran/ujian semua kn? hmm, so betul la cinta tu bg tenaga. cume mcm mane kite salurkan tenaga tu yg jadi tanda tanya. samada utk benefit diri sendri ? family ? or bumi keseluruhannya ?

ckp senang, nk buat susah kan. ape yg aku TERpk ni pun, aku bleh taipkan je kat sini, tp klw x buat, x membawak makna gak. tp aku harap sgt dipermudahkan segalaNya. buat ape yg aku terpk tu.

makin tua ni, makin aku terpk je..

oh btw, aku rase akak fynn (yg nyanyi lagu 150 juta) ni, seorg slammer. iaitu, seorg yg bt puisi dgn alunan lagu. sbb berdasarkan 3 lagu die, die sedang cerita tp dlm bentuk puisi n musik. hah, lagi 1 aku pelik dgn org msia ni, apa kene mengene free hair dgn lagu die ? adakah dgn die bertudung, diorg ni rase akan 'selamat' ? ntah pape, rupa 2nd, yg 1st lirik atau lagu tu.

hah kuar lagi mende yg aku TERpk, tak semua mende bleh di islamisasi kan. igt ape, brand ke ape islam ni ? islam tu agama yg mana ada peraturan die. so, aku lebih skeptikal dgn program² tv katenye ikut islam. yup, tak slh, tp klw nk mengajar, cube tak letak iklan. sama gak dgn ustaz² yg mempromote² buku sendiri. iyerla, niat org kite x bleh nilai kan tp ni la pandangan aku. papepon, kite tapis sebersih² nye. sama gak kisah cinta secara islam. hmm, dah la, nnt mengarut pape aku ni. take care, live with love. ceh skiping londong aku.hahaha

saya kenal sayang saya ~~

Sunday, July 25, 2010

jiwang kejap la yer..

klw nk buat rumusan hidup aku sepanjang minggu ni, mmg x bleh ! sbb byk je benda aku nk ceritakan tapi entah nape, aku tak macam dulu, nk update sume citer pasal hidup aku. sbb dh tua kot ? hahaha..

papepun, aku syor kan tgk citer inception. best². tahap menguji minda. best giler kot. die punye teka teki x la complicated sgt mcm citer momento yg aku pernah tgk.takpun citer saw, giler x phm saw tu. tp inception ni die bg level sederhana sket. yg bestnye, grafik cantik !! x yah nk 3d pon. nak² time free fall tu, perghh..best dari matrix aku rase. mamat tu lak mcm best jer.

papepon, pandai la pakcik nolan ni. citer pasal mimpi. then bercampur kisah cinta lak. mmg ngam ! sbb dlm mimpi mase tgh bercinta, best giler ! hehehe. sbb tu dlm movie tu die ade ckp, yg kakak tu syg giler kt laki tu, tuh yg die x nk bangun dari tido. perghh... (jiwang² :p)

tp yg buatkn ending die tu aku rase mcm, aaarghhhh..ialah, mendalah totem die tu, die x tunjukkan jatuh. cess..sengaja giler. sbb aku mcm suspect yg die ni mcm bkn realiti bile bapak die die soh balik ke alam realiti. then pakcik arab tu ckp, adakah die dlm mimpi lagi. dah 2 klu dh. then ending tu. rase mcm waaa

tp aku harap die x bt sekuel kot, biar gitu jer. baru best, bg aku la. klw ade sekuel yg lg best, pon ok gak. papepon lepas ni, aku nk tgk sume citer pakcik dicaprio ni blakon la. baru aku prasan yg die ni mmg talented giler. aku suke citer die yg pasak, die bt duit tiruan, g afrika cari diamond, then perang kt syria ke mane ntah,then yg baru ni. nnt² aku nk tgk shutter island lak. org kate kene pk² gak. hhuhu..

nasihat terakhir, bak kate akak tu, dunia skrg ni 'unreal', yg realnye adalah Hari Kemudian. cumenye ade link antara dunia unreal n Hari tu. so pandai² la bermimpi :p

ok lagu ni tuk si dia..hehe..rinduuuuuuu sgt² awk ! makin nak dekat, makin kuat rase tarikan tuh.


Thursday, June 24, 2010

aahh merdeee

harini satu lagi perkara yg menunjukkan yg kebetulan tu adalah satu hikmah/peluang/kebaikan. ptg td mcm nk masuk mlm² sket, ade la sorg tuan bilik ni call aku, tnye pasal rendez vous sabtu ni, tp aku ckp la aku dpt msg die yg ckp bilik tu dh reserved, skali die pun menjerit/melepas geram akan kebetulan salah anta msg kt aku. haha nk gelak aku dgr pakcik ni lepas geram.

so, kebaikan kebetulan die bg msg die tu yg ckp bilik tu dh reserved ialah aku dpt satu studio sebeso kt colmar dulu yg dekat gile la jugak dgn gare n dkt center. so, senang sket aku bergerak². ini menguatkan lagi keyakinan saya! <- baca mcm gaya sorg ketua sambil ketuk meja

papepon, ade bende baik aku dok kt kampung skrg ni. baru la skrg rase mcm mane rase kekurangan. mcm mane rase ssh bile xde kenderaan. maybe ni sbg reminder aku yg dh hanyut dlm hidup kebandaran kot. ialah klw ikutkn dulu, aku naik beskal gak g skola, x merungut lak, ni skrg naik beskal sket pon nk merungut. ishh..

papepon, kampung ni sgt best, klw ade kete/moto la (tgk nk komplen lg :p)

so, pengajaran hari ini, apa yg akan terjadi ada kebaikan selepas kejadian tu. ni sume depend kpd sesorg tu la, klw aku ni sng give up, mmg aku pasrah dok kt kampung ni yg mgkn menyusahkan aku sket (shutttt..stop² dr mengeliuh !) so, aku caye yg decision yg aku bt ni betul ! insyaAllah :)

so selamat² !

Tuesday, May 25, 2010

series

antara series yg paling best and aku suka ialah prison break and chuck. dan series² lain aku layan best gak cume x sebest 2 series ni. aku pun x tau asal aku suke series² ni tp yg pasti 2 series ni ade kongsi mende yg sama pada certain things tu la.tak semua sama.

aku baru tgk chuck td.so bravo kt pengarah tu yg berjaya buat aku x sabar nk tgk season baru nnt. antara mende² yg sama antara dua series ni ialah die libatkan org² atasan, family and kekasih. org² atasan ni lak ade yg baik n x baik.

then pasal family tu plak, mcm mane citer² ni bleh elaborate lg bile die masukkan sedikit lg fakta sejarah kenapa bapak die jd gitu. yg btkn aku peliknye ialah, asal selalu bapak die yg baik n mak die jahat ? tu yg best tu nk tahu sbb ape.

lg satu pasal series² (yg aku tgk ni) ni in general, aku caye yg sesetgh series ni die bwk masuk ideologi² gak. sama gak dgn movie². contoh yg aku rase, n yg menguatkan lg keyakinan aku bahawa tv ni medan saluran 'pengaruh' penonton ni ialah election kt us dulu tu.

klw korg perasan la, sblum bekempen tu, dh byk movie tunjukkan yg pres us berkulit gelap. kononnye tuk redakan masalah perkauman la n pape lg ntah. then series yg paling popular (aku rase la) heroes pon sama tunjukkan yg pres die kulit gelap (ni aku rase sebelum election ker mase berkempen kot).then tup² pakcik obama tu menang.lps die menang tu la baru aku nmpk peranan movie² n series² ni.

bile aku pk² balik, aku rase (ni hipotesis aku je), movie n series sume ni digunakan pihak tertentu utk 'attack' unconscious mind sesorg. lagi byk citer org tu tgk, lg byk la info² yg pihak tertentu salurkn kt minda separa sedar die tu. sbb minda separa sedar ni, bleh dikatekn, die tersimpan and kita x sedar pon. dan unconscious mind la sebenarnya menjadikan seseorg tu kuat/lebih dr org lain klw die tahu kawal n gunakn.

pendek kate, nk suruh org tu bunuh org, cara die bukan paksa org tu bunuh org, tp tukar cara pikir die kenapa bunuh or tu best.mgkn bhs moden die kite panggil brainwash kot. tu yg terjadi klw kite x kawal ape yg kite tgk,lihat n dengar, kite bleh dipengaruh secara 'halus' ataupun tak sedar oleh seseorg tu. klw mende tu baik bagus la, tp klw mende tu buruk ?

tu yg aku rase, klw kt msia ni, klw movie sedih² je yg kuar, smpai ke bila² pon bangsa tu x maju. aku suka citer karya allahyarham yasmin ahmad (al-fatihah) yg movie die lebih kpd solusi kpd masalah n bkn menunjukkan masalah. w/pun citer die provokasi, tp mende tu la ekceli yg terjd skrg. so, die citerkn cara² penyelesaian utk sesuatu masalah tu. mcm dlm citer, mualaf, die x tunjuk pun org berjoget² dlm movie tu, die amik movie dlm bar, then bukak lagu techno sket, so secara x langsung org tahu mende tu bar. ni x, citer² poyo gangster ni, dgn poyonye tunjuk gaya² org clubbing sume bagai tu. bg aku cara tu x bagus.

then ade scene dlm citer mukhsin kot, yg ade satu family ni bermasalah, then die tunjukkan lak mcm mane family ni bleh bahagia. lagi satu, dlm mualaf gak, bile baca terjemahan al-Quran, dialog amani n adik die tu sepatutnye kite pk² kan. mmg ade scene x patut, tp dh alang² tgk movie kn, so amik yg berguna je la.

oh yer, lg satu, citer² sedih kt msia ni, slalu sgt pasal cintan². xpun anak lupa mak la. xpun suami dera isteri la. aihh..tlg bt citer yg membangun sket la. n aku tertuggu² citer kru yg pasal merongsari ker ape ntah tu. itu mcm best. mengigtkn balik sejarah kite then secara x sedar kite tahu kite ni hebat. huhu.

tp tuh la, klw tgk movie, dgr ceramah ker, try la hidu² n pk ape point disebalik mende yg nk disampaikn tu. even citer lawak pon,yg hollywood la, yg msia punye, mmg bleh cederakan otak trus (certain movie yer), tgk² la ape yg pengarah tu nk smpaikn. filter la info² yg masuk dlm mata n telinga ni.

ok la pnjg la plak.emo ker ape ni ? haha..ok jmp lg ! take care !

Saturday, May 15, 2010

pengemis

uit sejak dua menjak ni makin kurang lak aku update blog ni. ni mcm tanda² kelupusan je blog aku ni. huhu.sedihnyee (iyer la sgt..)


so ape aku ni citer ari ni pasal pengemis. ish..kadang² geram giler aku tgk para pengemis yg selamba je dtg dkt meja makan, cek tlg derma sikit ? huhu, ade gak aku rase kesian tp oleh sbb aku tgh mkn, tetibe org kacau then campur lg semua faktor² sorg pengemis, aku terus jadi, tak endah pon pengemis tu.

kekadang pengemis² ni pakai tudung, duduk² tepi masjid. nak je aku tanya, asal tak masuk masjid je pakcik? tinggal brapa langkah jer lg. mana tau berkat masuk masjid, ramai org nk bagi. yang mak cik² ni pon sama gak. takkan la tiap² ari jumaat period kot.

aku bukan ape, tp kesian gak kat diorng. tp kekadang tu cara die tak kena. tu yg buatkn org (aku) rase berat sgt nk bagi. bak kate sebuah pepatah (aku igt² ayam je ni), jgn bagi duit, bg pancing klw nk tlg org tu.

tetapi, beberapa hari lepas, aku TERsaksikan sat peristiwa tak sampai 1 saat kot. sbb mase aku tgh tgk something, then aku TERtoleh kt peristiwa ni. sekejap je. peristiwa dimana, seorg makcik yg berpakaian standard pengemis (sebarang aku je kn kate makcik tu pengemis) bagi secubit roti peranchis kat sorg budak ni.

hah, makcik ni tgh mkn roti mase 1st time aku nmpk die. then bile aku toleh kearah die lg, tgk sorg bdk kecik x smpai 4 thn kot tgh pegang roti. then mak budak tu berterima kasih kat makcik ni. pergh..zasss...

sume tanggapan aku sblum ni ke atas pengemis adalah salah ! tak sangka aku, sorg pengemis yg betul² nk duit sbb nk mkn bleh bg sorg bdk yg keluarganya taraf biasa secubit roti. time ni la, aku rase insaf sket.maknanye, aku kene ubah la persepsi aku kepada pengemis ni.

pengemis ni org gak. ada hati. ada cerita disebalik diorng mengemis. cumenye ade pengemis yg bernasib baik yg dpt keje then terus jadi ceo pon ade gak. so, jgnla aku judge pengemis ni yg bukan² lg. kesianla kat diorng.

tak kesah la mase tetibe korg makan kfc ker,TERnampak pengemis tu tgh order makan beso kt kfc. mgkn diorng pon teringin gak nk makan kfc kn. x yah la kite nk iri hati or bandingkan diri kite ni. huhuhu. itu la aku belajar masa dlm bus tgk peristiwa tu.

papepon, aku pun terasa mcm aku mengemis gak. mengemis nk dpt tmpt pratikal. hehe. insyaAllah dpt la tu. so, pls stop judge people around u ! nk bg bagus, tak bagi jgn membebel ! haha..

itula citer kali ni :) semoga anda sihat sentiasa. amiiinn !

Wednesday, April 14, 2010

tiba-tibaaaa

harini aku dpt interview..aiyoo..punyalah aku terlupa bermain mata dgn org interview tu. ish jgn pk pelik lak, ni main mata dari segi menyakinkn org tu. entah mcm mane, aku bleh tertgk kete kt bwh bangunan tu plak bile aku explain ape bende aku bt slama ni.kantoi btul. tp aku dpt rasekan menda baik nnt ni.insyaAllah hati aku betul. klw ni lulus, kira at least aku dh ade 1 tempat sure pratikal. yuhuuuu


hmm, so semenjak aku takda keje or cuti menganggur selamat beberapa belas hari yg sejuk panas kadang² ni, aku pon mengisi la masa lapang dgn bt mende.nk tau ape ? haa, ni aku jadi batman kejap. hahaha. time keje aku start dari kol 12 gitu sampai la kol 3 pagi. itu pon sbb dh rase mcm sejuk. bile sejuk² ni sedap tido.klw dak, adenye aku jd pembangun subuh masyarakat lyon ni :p

tp bebaru ni aku perasan, ni eksperimen tak dijangka la aku bt kt diri aku ni, aku try tido sambil memikirkan masalah. takpun igt ape yg aku belajar la. kirenye berfikir something la ni. ape yg aku perasan, aku boleh rase yg mase tido tu pun aku tgh berfikri gak. buktinye, bile mcm aku jmp jwpn soalan yg aku fikirkan ni, tetibe mata aku terbukak sendri. hohoho.

tak sure la ni electric shock dlm otak ker ape kan, tp aku rase mcm robot la, bukak mata je, still dpt rasekn otak aku ni berputar ligat. cehh.tp bile igt² blk, ape la yg aku pk kan ek tido tu. tp solution yg aku dpt mase tido tu, x menyelesaikn pon masalah yg aku tertny² tu.

tp tuh la, badan aku rase segar n otak ligat berlegar². katekn la dlm tido pon bleh berpk, maknanya, pergh..betapa produktifnya hidup ni.

alah, tp mende ni klw tak silap aku, org zmn² dulu dh buat dh. contoh utama Rasulullah. selalu pk pasal umat die. sampai nk meninggal pun pk lagi. bayangkn la. ada tu aku terbaca kisah ulama sorang ni, die tak sempat buat solat malam pon sebab pk kan masalah² umat ni. daripada ini dpt la aku simpul kan yg berfikir ni penting. huhuhu.

tp tuh la,kadang² aku ni bile takde keje, terus jadi 'gila'. maksudnye blur. terhenti. sume daya tenaga mcm hilang je tetibe. hmm..org ramai byk takda masa, aku lak byk giler masa. so, tak tau la apa nasib aku akan dtg ni. itu yg kene bouger bouger !! hehe

okla, mengarut je. tp aku prasan gak yg blog ni membantu gak la aku yg keboringan ni. tp tuhla, dh boring sgt, sampai malas giler nk update. konklusinya, boring pun kene berpada².

ok, doakn aku intervie akn dtg ni. thank you i love u :p

Monday, March 22, 2010

semalam yg hangat..

aaaaa...asalah lagu ni tetibe melekat dkt laptop n kepala aku ni..giler la, aku exam esok ni ! oiii bangun² !!

lagu ni sedih tp mcm mane ntah jadi layan jer..xde kaitan dgn kisah sebenar aku pon..saje layan lagu ni..best giler bile sume org nyanyi ramai²..

okla last play, lps ni study !!

ps : mahu jadi teman, mahu jadi kekasih selamanyaa~~~ :p

Thursday, March 11, 2010

magic...

oleh sbb otak kite ni senang sgt TERpengaruh dgn ape yg masuk kt mata, so, dgn itu aku bt eksperimen lak..iaitu pagi² ckp dpn cermin ape plan ari ni ?

so eksperimen ni utk melihat sejauh mana arahan dpn cermin ni bleh memaksa diri aku ni tuk ikut plan.

hari pertama eksperimen : berjaya ! hari kedua, berjaya ! hari ketiga, tgk la nnt...

sbb kan, bg org yg kudung tgn kiri katekn sbb terpotong ker, pesakit ni akan rase sgt² sakit. sbb die rase tgn die tuh ade lg padahal xde pon. die rase die bleh gerakkn tgn yg dipotong tu tp otak die ckp, tgn die dh kene potong so x bleh gerak dh. org kate ni fenomena 'ghost hand' or ghost leg ker, ghost kidney ker..pesakit tu dpt rase kehadiran 'ghost' tu tp die x bleh nk bt ape sbb 'ghost' tu adalah 'ghost'..hahaha paham ker?

xperla, pendek kate, baru la aku phm citer house episode die gaduh dgn jiran askar die. so, cara nk sembuhkn masalah ghost ni, letak kedua² belah tangan sama level dlm satu kotak ni, then kt tgh² kotak antara dua tgn, letakkn 1 cermin. magik ! serta merta hilang sakit tu bile die tgk cermin tu. ajaib x ? hah, pelik otak kite ni ekceli..

so, dgn teori tu, aku bt la eksperimen ni. yg mane, aku bagi arahan,aku yg di dpn cermin ni pun akan ikut arahan tu.

ekceli kelakar la bile kite dpn cermin ni, ade mcm² gaya bleh buat. jgn nk tipu la klw korg bt muka slambe dog jer bile dpn cermin. sure korg bergaya² kn ? tp kind of interesting la bile tgk cermin ni..korg bleh tahu korg confiden ker x..

eh makin lame blog aku ni makin citer merepek² lak, n ayat makin terabur..haha sorry la yer..aku nye 'zone perkataan/ bahasa' ni x se advance 'zone image' aku. klw korg bleh tgk otak aku ni, sure korg bleh phm lg kot drpd repekan aku ni. dah²

good luck !

Sunday, March 07, 2010

dari kerana mataa...

ari tu, aku ade TERtgk kt ted.com pasal otak ni. biasela, ted ni mcm youtube gak, cume lebih berilmu la drpd utube. so, tgh jalan² tgk video tu, aku terjumpa la video yg pasal otak ni.

die kate, dlm kepala kite ni, ade byk² regions. so, antara region yg utama adalah region visual,pendengaran n perkataan. jd, die kate, bile kite nampak sesuatu tu, secara tak langsung, visual dari mata kite tu create satu link perkataan dlm kepala kite.

so, pada aku ,teori aku aku la kirenye kot, mcm mane org bleh tertipu dgn pertunjukan silap mata. sbb mata die tersilap, oleh kerana visual ni ade 'link' dgn perkataan, secara x langsung btkn kite percaya. hah, kat sini la prob nye, bile hati merelakan saja tanpa berfikir. eceh..

so teori lain aku, patutla tv ni bhy. sbb secara x langsung, klw kite ni jenis malas berfikir panjang n dlm², kite bleh tertipu n terpedaya dgn dakyah² 'jahat' ni. mcm aku yg TERtipu n addicted dgn citer chuck. tetibe lak aku rase kecewa minah cun tuh couple dgn bos baru diorng. n marah lak aku tgk chuck ni break up dgn awek yg cun gak. aaaaa...bhy betul ni. itu sume fantasi je bpboyzz!

hah, td aku tgk citer my name is khan.bagus gak la citer die.w/pun mcm ade unsur² liberal tp bagus la. dan rindu giler aku tgk datuk shah ni blakon dn kajol. hahaha. terigt zmn muda² kene kurung umah hari sabtu sbb tgh panas, so, ape yg bleh bt, tgk tv la, abes citer panggung sabtu tu, trus kuar main. aku rase, diorng ni mmg best la klw blakon bersama. sronok giler tgk

then satu movie yg aku rase mmg aku kene tgk is la tete de turc. citer french. citer pasal dilema. tgk bande annonce die mcm best. die tnjk kan mcm mane bdk ni yg baling bom botol tu kt sorg doktor ker polis ntah, then sorg husband ni kematian isteri die sbb ambulans/doktor lmbt sampai then die desperate giler. then pasal bdk yg baling bom tu slmt kn org yg die nk bom tu, then die dpt pingat. perghh.mmg ssh nk explain la, klw ikut jln citer, menarik la bg aku. ntah la, skrg ni aku suke citer yg complicated plak. nape ntah. shutter island ni sure aku kene tgk nnt ni.

oh, aku rasekn, penulis adalah seorg yg sgt pandai gune function² otak die. sbb die bleh describe dgn jelas tu ape yg die nmpk, then secara x langsung pembaca pun bleh imagine mende yg sama. antara beza movie n buku ialah imaginasi. aku x bleh kot jd gitu.

so, teori last aku, nk tau mcm mane nk ngurat/amik hati org tu dgn mudah, kite tgk ape yg die bace. hehe. iyoyo jer. tp tuh la, lg byk link korg bt dlm otak ni, lg pandai korng. mcm bljr byk bhs bleh menambah kepandaian, ni org yg ckp la.

oh² sblum aku tamatkn kisah arini, aku nk citer sket pasal golongan autisme. ekceli diorng ni pandai cume die x bleh nk bljr sendri je. mcm citer datuk shah rukh tu. dlm citer tu die dpt penyakit ni tp bijak. kirenye, setiap yg kekurangan tu ade kelebihan. balance.cantik btul.

okla,tataaa

Thursday, February 25, 2010

i'm happy...as always :p

ade byk perkara yg bt kn aku happy ari ni. 1st, sorg prof tnye aku, tak nak buat these ker ? hah, maksud tersiratnye tu, aku ade chance la tu. klw ikutkn dari skolah rendah sampai la menengah, ape yg cekgu aku ckp, menjadi. alhamdulillah. so, adakah sama doa cekgu di france dgn msia ? kite tungguuuuu..

yg keduanye, aku akhirnye dpt gak makan churossssss ! yeehaaa. aku dah ckp dh, churos grenoble sedap. rase die still sama lg. panas diluar, lembut di dalam.hehehe. terasa mcm blk kampung pun ade gak. aku pun x sure sbb utama aku suke grenoble adalah ape. papepun, aku rase mcm kt umah sendri bile jejak kaki kt grenoble. klw dpt stage kt grenoble, lg buat these, perghh..masyukk tuh.

okla,2 tu je aku nk citerkn.byk lg nape aku happy :)

oh yer, citer sikit pasal weekend aku bersama budak² yg bakal nk kawin kt lyon ni. at 1st mmg aku jangkakan x ramai org join. so, impression pertama aku mmg tepat. tp yg dtgnye ada la lebih dr 40 org. kire ok la tuh kn. bleh buat solat jumaat n khutbah bahasa melayu lagi. dan ustaz die pun best. serious, ni best bkn sbb best dgn lawak² yg macam ustaz² lain kt msia tu, ni best dr segi ilmu yg disampai. so, berbaloi² sgt la aku hadirkan diri. hehe. cume tu lah, aku x dgr sume la, organizer katekn, papepon nnt aku dpt soft copy n record ari tu. so bleh la sambil² dgr melayan ceramah ( mengurat isteri) dlm bus :p

then esok nye lak, kitorng ramai² mkn kt resto cine alang² menyambut thn baru cina. yg ni ramai org dtg. 50 lebih. best² cume masalahnye sempit sikit. pakcik kedai tu pun satu, org tnye cukup x 50 - 100 org, die kate, boleh². aku doubt 'kebolehan' pakcik tu sbb dr anggaran aku, mcm ngam² jer. tp okla, muat gak akhirnye. bleh tahan makan. cume yg slacknye, bdk² ni ssh nk bergaul la sbb ade meja kan. klw event ni or bilik tu kitorng bleh d├ęco sendri, rase mcm nk letak meja kt tengah then duduk keliling situ. ala² main music chair. lebih ruang, lebih byk muka kite nmpk. lebih TERgerak nk berkenalan. tp tuh la..

sinon, ok la, bdk² ni pun bg kerjasama yg bagus. kerja kitorng jadi senang sbb diorng ni sungguh berkerjasama. tp ape yg agak regret sket ialah, kitorng x dpt nk bt grand² n bg interaksi secara senang antara diorng (mase thn br cina la) mase kursus kahwin tu, sgt ok. rapat jer. ustaz tu mmg best la. x dinafikan.

so, drpd event ni gak la, aku blajar byk mende. hoho. thanks mengundi aku !! x pernah aku rase 'bz'. seriously, aku slme ni relax² je. tp bile nk nganjur event ni dpt gak la aku rase nikmat bz org² yg mengeluh bz. ok ape, otak bergerak laju tu. so, next perkara bz aku, pindah rumah for good ! tungguuuu

ps : oh, org ckp tido tgh ari boleh optimumkan otak. hmm..bagus². tp kene tgk balik cara die tido. mcm, mlm tu die tido kol bape? brape jam die tido ? lepas bangun tido die bt ape ? etc etc. stkt amik rumusan ckp tido tgh ari bagus, adalah x kukuh tu. same gak mcm amik ayat Quran separuh². sbb tu aku rase, kite kene BACA. mcm chedet ckp, baca pape jer.tiada halangan utk baca.

Sunday, February 14, 2010

Gong Xi Fa Cai

so, ape aku bt pada tahun baru harimau ni ? hah, mcm biasela, time² gini biasenye together-gether dgn family sambil makan²,minum²,gurau² n tgk tv xpun ziarah menziarahi.

so bg aku, aku 'sambut' dgn tgk citer cine.citer pasal bodyguards and assassins. ok citer die ni. citer pasal pengorbanan org² cine utk revolusi cina. waa..sedih gak aku tgk citer ni.

dari sini aku TERpk pk, mcm mane pahlawan² dulu menentang org² yg zalim. mcm mane pahlawan² ni sanggup korbankn diri tuk sorg yg ada idea. hmm, paham ker, maksud aku sorg yg bwk ideologi utk berubah, pahlawan ni sanggup berkorban.

so, ideologi/revolusi ni berkait rapat la kan dgn pengorbanan. so, org yg bawak ideologi/revolusi ni kite panggil pemimpin. dan org yg menentang ni kite panggil pembangkang la kan. dlm citer ni, pemimpin ni dtg kt suatu tmpt ni tuk memimpin sekumpulan pemimpin supaya berkembang pesat ke semua tmpt. so, mase meeting ni la byk org terkorban sbb nk slmt kt pemimpin² ni daripada kene bunuh dgn pembangkang.

tp bile tgk² balik, pembangkang ni pun ade ideologi diorng sendri. skrg ni kat mane² ade pro n contra ideologi tu kan.iyerla manusia mane la perfect. cume, pengamal ideologi tu la patutnye menunjukkan nilai murni ideologi diorng.

hmm, so, then aku TErigt lak citer dlm novel yg aku bace ni. perghh..novel ni ber-intikan teknologi TAPI bile tgk cara die hujah pasal agama ni, mmgla nk katekn agama² sume ni adalah buatan manusia. alhamdulillah die sentuh sikit pasal Islam tapi x mengeluarkn fakta² yg sensasi lg (stkt yg aku bace la, aku blum abes bace lg ni). nnt aku citer la pasal novel ni, best gak, die citer pasal teknologi, pasal ideologi, pasal agama, pasal sejarah n pasal psikologi. bleh jadi geek aku bace. tp kene hati² gak bace sbb die mengeluarkn pertnyaan² logik akal n kite tau yg agama ni x bleh dikire dgn logik je kan, sbb tu kene hati² tu.

eh eh, melalut lak. so, tgh tgk citer ni, aku tetibe TERpk, syurga tu tuk semua org yg beriman. tak kire kt dunia dulu die sorg yg pemarah, kasar, keras kepala, kaya or apa² lagi la sifat manusia ni. klw die beriman insyaAllah masuk syurga. klw kite tgk karakter² sahabat nabi, kite bleh tgk macam² perangai diorng.

so point aku ialah, beriman dan be yourself. kite ni manusia, mmg normal ade byk ragam n perangai. nk masuk syurga ni aku rase, x semestinye korang kene ikut sesuatu personaliti. mcm situasi skrg ni, ikut org tu masuk neraka la, ikut die bleh g syurga la. ngarut betul. sbb tu, sgt bhy klw ramai pengikut yg mengikut dan taknak jadi diri sendri. kan ade pepatah ckp lebih kurang (aku lupe siapa ckp) jika kamu kenali diri kamu, kamu akan kenali tuhan kamu. (klw slh betulkan ek).

sbb diri kite ni kite sorg yg kenal, klw ade org lain kenal kite lebih drpd kite kenal diri kite, hmm, maknenye kite sng dimanipulasi ( depends kpd org yg kenal kite tu la,klw baik,jd baik la kite kn).

aihh, 'sentimental' lak aku ni. papepun, kite sdg melawan diri kite sendri. skrg ni aku tgh melawan 'aku yg suka tido' ni dlm diri aku. mcm mane la aku nk 'bunuh' die ek ? bg idea sket. oh yer, lagu yg best pasal 'musuh sebenar adalah diri sendri' ni, bg aku, ialah lagu eminem - my darling. citer pasal die dgn drug n kepopularan dunia ni. best² n creative.

eh, aku dgr hip hop/rap x semestinye aku ni org yg suke menonggeng² kt tepi jalan or gangster² keparat kan? hehe.

k la, slmt thn baru !

p/s: knp mesti ucap slmt thn baru cina kpd KAUM cina. kpd sume rakyat Msia x bleh ker? sume negara ade masalah identiti national betul la. aih.

Sunday, February 07, 2010

bg can la..

aku tertnye², antara bg peluang kpd org baru dalam sesuatu bidang dengan mengekalkan orang yang pakar dalam sesuatu bidang tu, mana lagi untung untuk sesebuah negara/syarikat/persatuan/parti ?

aku pelik ekceli dgn manusia² ni. normal la tu kn ? so tu bkn masalah. cume aku tertnye² je, bile org dh expert tu dh bersedia membantu tetapi org expert tu diketepikan sbb nk bg peluang kt bdk baru, yg byk lg kene blajar, yg byk kerja dgn ape yg sepatutnye die belajar etc etc.

haih..for the sake of the people..eceh eceh..tlg la pk masak² bile bt keputusan ya awad !

oh aku prasan yg bahasa melayu ni adalah bahasa arab yg disalah sebut. dan aku prasan byk gak perkataan berasal dr bhasa arab. aku rase patut kekalkan jawi la dulu. huhu. sbb bile dari jawi ke rumi, otak korang bekerja lebih sket. ntah la, bg aku la kn

ok, aku mmg x puas hati kpd something ni. so read between the line. hehehe. skipping lak..oops, speaking :p

jom² bekerja !

Monday, February 01, 2010

a'ah

aku berpandangan la, skrg ni ape yg org nk ialah tenaga n berita.

iyerla klw tak, xkn la diorng sebuk² nk green energy la, n cnn sibuk² jer nk cover berita kat haiti kn.

hmm..oleh itu, here i come...energy n data. aku mau main same kauuuu..

hehe

Thursday, January 28, 2010

iPad

ni bkn sebarang pad yer, pad ni canggih wo..hehe

ekceli smlm apple kuarkan ipad.kire tablet keluaran apple la. tp yg sure aku x beli kot. sbbnye, xde webcam !! huhuhu

tp klw dari segi strategi apple ni, bg aku yg x brape phm marketing ni, aku rase apple ni pandai buat duit. sgt pandai. tgk jer la brape juta phone die dh jual.

die pandai sbb ceo die, design die,n software die. klw perhatikanla, app store die dh brape juta didownload org, then skrg ni android n nokia nk bt app store masing. aku rase, apple leader dr segi app ni. so mmg ssh la nk lawan, melainkn ade company buat smething new.

pandainye apple ni sbb die buat software tu compatible dgn software iphone. yang mane, developer sume x yah nk pening kepala buat balik apps diorng. just download mende yg bleh convert apps diorng ke format ipad. so, bertambah² byk la apps akan didownload kt app store die.

mcm tablet lain, diorng gune windows xp or seven. jd kt situ windows nk untung pun agak ssh gak, sbb byk mende yg biase didownload free jer. so aku mcm rase yg windows pon akan mula try windows mobile punye software kot.aku rase jer la.

ipad ni kire mcm percubaan diorng mase announce iphone dulu. x la se-advance mane tp tahun² akan dtg diorng akan tambah lg mende.

klw la pakcik jobs ni letak webcam, mmg aku akan beli la kot. sbb ape ? sbb aku saje nk ade camera. hehe. papepun, bg aku, iphone dh cukup pratikal dh klw nk bwk jln² as gps, maps, tgk email,check kedai sushi ker,n mcm² lg la.

phone lain ok gak, cume aku ade pengalaman dgn windows mobile yg mane, hmmm, mcm gune pc betul lak, lembab n x cun. so, nnt aku nk try lak adroid kot.

oh yer, aku suke giler pakcik jobs ni present. menaikkan nafsu nk membeli jer. bagus btul die ni.

Tuesday, January 26, 2010

tenaga...

i'm gonna make it quick...

korg sure tau kan yg skrg ni dh ade teknologi transfer wirelessly power. maksudnye die x payah gune kabel yg byk² ni lg dh. contohnye, kite boleh charge bateri fon x yah gune kabel/wayar dah.kite pasang satu alat ni, then fon ite charge sendri. menarik btul idea. die gune kn principe electromagnetique. waaa, makin lame makin aku suke lak dgn mende ni.

die kate electromagnetique ni x bahaya kepada manusia or binatang sbb die gune medan magnet yg mane dgn pengetahuan yg aku ade skrg mmg btul pun medan magnet xde kesan kt manusia (sel²) tp yg aku musykilnye adalah, medan elektrik tu.

die kate, die gune high frequency tuk memindahkan tenaga tu. tp medan elektromagnetik ni die ade dua, satu medan magnet n satu medan elektrik, jadi mustahil la klw medan elektrik ni x memberi kesan langsung. klw sape² clear pasal ni, bleh la kongsi² dgn aku yer.merci :)

ker sbb die champs proche ek ? haih, kene tgk nota balik la ni. tp papepun, champs proche ni la yg problem dlm men-design circuit microelectronic ni. fuh, aku mesti usahakan otak kesenian aku ni klw nk jd designer..hehe

oh, mcm x sengaja lak, tetibe aku tgk ade offer pasal electromagnetique ni. hmm..aku slalu ade 'sindrom' 2 kali TERjumpa or TERserempak samada dgn org or something. mcm terasa ada magnet lak, so aku pun siap² cv n lettre motiv postuler poste tu.

aihh..aku pun x tau gak ekceli ape yg aku minat. tp yg pasti, aku lebih tertarik dgn medan² elektrik n magnet drpd kira² brape byk courant dlm transistor tu. n aku minat gak design² circuit. tp optronique (?) cool gak. ntah la

oh oh, smlm aku tertgk ucapan ceo apple kt university ape ntah. dlm ucapan tu die citer 3 stories. aku pendekkan kt sini jer la. 1st story, die ckp die drop out skola. sbb bagi die, skola tu x membantu die. so, sbb die benti skola tu la die dpt bt ape yg die suka.2nd story, citer pasal love. die kate, dlm hidup ni, kite mmg kene cari cinta sejati. samada dgn ape yg kite minat mahupun org yg kite syg. slagi tak jumpa, usaha tanpa lelah cari kesukaan kite tu. 3rd story, die kate, igt mati. sbb bile igt mati, kite akan bt yg terbaik.

so, bg aku ucapan die tu mmg betul. ramai org sedar pon, cume tak apply dlm kehidupan sebenar. dan tetibe aku rase pakcik apple ni mcm org islam (insyaAllah die masuk islam..amin) dari segi die ckp pasal mati tu mmg btul. kite kene buat btul² skrg. i mean NOW.

pernah dgn pepatah, bekerjalah kamu sebagaimana kamu hidup seribu tahun dan beribadatlah kamu seperti kamu akan mati esok. (errr..klw aku salah quote,sorry la ek, korg tahu kn ? ) jadi, klw tiap² kali bgn tido, kite fikir pasal beribat jer, insyaAllah hari jadi sempurna. oh yer, beribata bkn solat jer, berpk pun dh berganda² pahala die drpd solat sunat apatah lagi sedekah. sedekah tu pulak bkn dgn duit je, dgn tunjuk arah jalan, dgn bantu org, dgn senyum n mcm² lagi. best x beribadat ? itu la, aku ni slalu kene hasut syaitan. pk yg ibadat tu solat jer. ishh...

then lagi aku nk citer pasal 4G. thanks kat syaza yg bg tau pasal wimax. hoho, wimax lg ganas, die gune frequency 3GHz n 3.3 GHz n mgkn lebih lagi. perghh...aku paranoia ker ape ek pasal frequency² ni ? asalla malas sgt aku nk bace buku pasal mende ni yg puluh² muka surat tu.aihh...

then aku nk ckp pasal gerakan freemason (ejaan salah ni kot?) die kt tv3 terjebak dlm mende gini. then die tunjukkan bukti² die. hmm..menarik. then aku baru tahu dr posting blog tu ckp yg gerakan ni adalah gerakan dari dajal. yg mane nk buktikan tuhan ni x wujud, so bergantung hidup la gerakan ni. mcm anggap gerakan/dajal ni tuhan la. waaa..bagus btul ade org investigate mende ni. melayu lak tu. tp posting die byk giler², so aku x bace sgt. tp, nk igtkn, klw kita jaga yg 5 dan 6 itu, insyaAllah slmt. oh die ade ckp pasal video the arrival. aiyoo,aku x tgk lg video tu.

lagi satu, aku skrg ni dh mula start blaja c++ balik memandangkan stage aku mmg akan ade programming punye. jadi, aku try la dgn rajinnye ikut cours kt tenet ni, harap² aku bleh phm dgn terang. ade satu tu die ckp, dlm programming kene ade pembahagian tugas. maksudnye,mende yg komplek bleh dibahagi²kn kepd yg kecil², then dr kecil² ni la kite bleh siapkan projek komplek tu.

tetibe aku terigt yg tugas dakwah ni pun gitu gak. pembahagian tugas. klw sume org bt dgn baik, maka berkembanglah ia. aku tak contre dgn gerakan² dakwah ni cume kadang² bile org dh femes or perasan yg die byk berkorban, nnt tetibe hati jd riak. w/pun riak dgn mende yg baik, riak tetap riak.dan itu menghancurkan amalan.so, hati² la dgn riak dan jgn lak tetipu dgn hasutan syaitan yg bile kene nk bt baik jer syaitan ckp, biarkan je la nnt org igt ko riak etc etc. so, kene pandai la ekceli. gune otak n jaga hati. dari hati tu la dtg segala² nye kan ?

ok la, pnjng dh aku rase. bile aku ckp nk bt laju, jadi makin byk la aku taip. seriously, aku terasa otak aku bergerak laju skrg. best ni.hehe.oh oh, klw korg nk tgk seorang yg berfikiran laju or agile mind, try search kt ted video cari agile mind. giler la prof ni, bleh terbang kemana² subjek dgn laju n best. cara die cerita pun best bg aku.

hah, lupe nk ckp, bace novel snow crash ni btkn aku mcm geek lak. sblum ni aku x pernah bace buku sci-fi, tp bile bace buku ni, baru la aku phm perasaan bdk² yg bace buku harry potter tu. buku ni dh lame aku rase, tp baru skrg teknologi dlm buku tu dpt direalisasikan. tgk, betapa tingginye imaginasi penulis tu. respect la.

ok la, c'est fini !!! bye²..reminder tuk aku gak post ni. igt tu bpboyz, cari dan terus mencari, buat dan buat terbaik !

oh yer, gaya politik france same je mcm politik msia aku rase. ok stop !

Monday, January 18, 2010

senang lenang...

yuhuuu..akhirnye aku rase merdeka kejap..then tika saat ni,dh x tau nk buat ape.cess..

papepun, aku kene buat something !! buat something cepat bpboyzzzzzzz !!!

oh oh, aku dpt tau yg 4G nnt akan gune frequency 800Mhz dan 2.6 GHz. fuhh..giler la. 2.6Ghz tu lebih dr frequency microwave tu. w/pun wifi skrg ni tak mendatangkan effect (sgt) tp die mmg ade effect jangka panjang klw terdedah lame².

tgk jer la microwave, die gunekn 2.4GHz. dgn frequency die tu, bleh panaskn makanan. ini ape tah lagi sel² manusia. oh yer, wifi ni mane la 'panas', so byk org (yg kerja berkaitan dgn wifi ni) bangkang effect negatif wifi ni.so, 'halal' lah wifi skrg ni di tempat awam.

tpkan, bile telefon dh cecah 2.6 GHz ni, aku mula rase agak takut gak la. takut sel² otak dan lain² akan ade effect die.papepun, teknologi ni akan dikomersilkan gak. sbb katenye 3g dah x cukup nk menampung data laju². so, aku harap la sgt² msia lambat lg nk kuarkn 4G ni.

tp malangnye, msia cepat gak dlm bab ni (tp lembab dlm bab speed transfer data), teknologi cpt smpai tp maintenance jer kurang. x silap aku ade satu company tgh melobi 4G ni. so,better la 3G ni stabil dulu kt msia, baru gune 4G. nmpknye, kene la aku blajar cara 'mematikan' or neutralkn 2.6Ghz ni.

oh yer, mesia bakal jadi negara hijau.yuhuuuu.bagus la tuh.aku sokong sgt².baik labur mahal² skrg dgn 'tenaga' hijau ni klw dak akan rugi tahun² akan dtg. ni prof marketing aku ckp la. bile ade teknologi baru or pape yg baru, baik labur skrg, sbb klw labur karang nnt akan gunekn byk lg duit. ntah la yer. aku x sure gak teori prof aku ni. tp, klw betul² nk jadi leader dlm satu domain tu, mmg kene cepat la. biar rugi skrg,akan dtg untung beso. mcm company semiconductor skrg ni.

oh yerr..weekend lepas aku pergi program masaf kt poitier.adui..terigt aku zmn² kt colmar.rase mcm smlm jer zmn tu.aihhh..lajunye mase berlaluuuuu

oh yer, MAYBE aku kembali aktif memblog (n mencari teman blog :p)

ok tataaaaa

Thursday, January 07, 2010

aihh pelik² jer

aku terbace berita ni, die ckp, diorng ni kawen dh 18 thn,hasil drpd perkahwinan tu, diorng dikurniakan anak 23 thn n 17 thn ? erkk..mcm mane tu ? wartawan yg typo ker ? mmg kenyataan betul ?

then, ade org nk bantah pasal kegunaan nama Allah, dan pak² menteri ni plak ckp, x kesah la nk membantah tp dlm stadium xpun kt kawasan masjid jer ? errkk..sape la nk nmpk kl kt masjid or stadium je padahal org² yg berpotensi untuk sedar adalah diluar masjid n stadium..haihh..

patutnye la kan, sebuah negara demokratik, pemimpin diorng kene takut dgn rakyat diorng. kt msia or kt usa or kt mane² ker, rakyat yg takut dgn pemimpin diorng. hmm..nmpknye berjaya la krjn² ni meluaskan teori 'takut' kpd rakyat diorng.

teori ni aku slalu dgr bile france mulakn kempen vaksin selsema babi baru² ni. dgn dpt menakutkan rakyat² diorng, krjn dpt kawal rakyat² diorng. tp malangnye, ramai gak yg bantah dan ramai gak yg amik gak vaksin tu. hmm..takut kpd Allah.dan kene berusaha untuk tidak takut kpd mende lain dan berusaha utk menjauhkn diri dari kemudaratan. banyaaakkk lagi peraturan² ni. cume kene pandai jer la.

mcm mane nk jadi pandai ? hah, igt la mati.hehe. ok la,exam td sgt best smpai aku x jwp penuh soklan :)

Tuesday, January 05, 2010

oh msia..

aku baru je mengikuti isu semasa pasal perkataan 'Allah' ni. hmm...selepas belek punya belek, akhirnye 1 konklusi aku (drpd sumber yg aku bace la), apa agenda diorang nk mintak gune name Allah?

so, katekn klw tak boleh menang kes tu yakni pihak kdn, ape strategi diorng pulak nak selamatkn org² islam yg 'lemah' tuh ?

ade org bagi hujah mcm sume org islam kt msia ni kuat iman, ade lak yg bagi hujah ckp mcm org islam msia ni mudah dimanipulasikan.

hmm..ntah la yer..aku pun x layak nk ckp ape pun, cume, better, elakkan daripada membawa masalah yg beso.

skrg ni aku tgh bace novel snow crash.mak oi, geek gile bile aku bace novel ni.tp best la, mcm angel n demon action die. stkt ni aku baru bace separuh spnjg brape bln ntah. dlm tu ade ckp, 3 mende yg merebak dgn cpt iaitu virus,drugs n religion.

then die ade citer lak pasal zmn mesoptamia la, n so on. n aku teka nnt mesti ade sangkut paut gak dgn illuminati gak novel ni.aku x tau lg sbb aku x bace abes lg novel ni, so kite tgk penghujung die nnt.

oh ckp pasal novel, asal la novel melayu yg aku beli sume cover mcm x best jer. aku igt lps bace snow crash ni aku nk bace tunggu teduh dulu tp cover die gmbr pompuan la.aiyoo slack betullah.x bleh ker cover² buku melayu ni bt simple² jer cover. x yah letak gmbr pompuan.letak gmbr penulis ker, title beso² ker,abstrak yg x meriah sgt ker, senang sket aku bawak bace dlm bus or tram.

hmm..so, maybe aku x bawak la ko novel melayu tu teman aku mase dlm bas,hah, aku nk bace kisah benar plak pasal sorg bdk africa ni yg buat kincir angin daripada brg² besi buruk jer yg mane btkn aku rase inspired dan bakar semangat aku yg makin lame mcm makin berkarat lak. oh yer, cover buku tu, ade gmbr kincir angin n gmbr bdk tu so x malu sgt la kot aku nk bace.huhu

so, papepun, rujuk kpd mereka yg berilmu,dan bukan kepada mereka yg ikut akal sendiri buat keputusan. even dgn org berilmu pun, tgk pendapat die seimbang ker tak dgn keadaan skrg ni. yer betul, fakta adalah benar tapi kerana fakta juga org tak bersalah bleh mati. so, last², tanye hati korang sendri, then cari jwpn sendri, insyaAllah korang betul.

aaaahhh...aku rase aku terkena penyakit, makin nk exam, makin relax plak ! cess..pergila ko saitannnnnn !! tulunggggggg!!

Monday, January 04, 2010

snowyyy

pagi ni aku bangun tgk² luar,waaa,dah snow laa..giler rase feel good betul. then aku pun snap beberape keping gmbr. klw ikutkn tahun lepas, nk kate ade snow flakes pon xde tau. ni aku tgk luar, tebal jer. best².

ya ya, aku jakun dgn snow. psyco ekceli bile snow turun. papepun mende tu bt aku rase best.

oh yer, tetibe ntah penyakit ape yg hinggap kt aku, aku TERbuat blog baru. haha. tp blog pasal ifon la. ntah brape bln bleh tahan blog tu, kite nantikan.

oh yer, kames ni, senin dpn, rabu dpn n kames dpn aku ade exam. so, klw baik hati tlg doakn la yer. terima kasih. tata titi tutu !

Saturday, January 02, 2010

should i ...

dalam misi aku nak meng'experimen' ape yg aku cakap awal² dulu pasal iklan tu, aku rase, mase stage nnt kot aku free btul² (kot)..hmm...

prof aku ade ckp, trop d'info tue l'info. maksudnye, byk sgt info bunuh info. skrg ni byk sgt berita or general² knowledge kt tenet, so, bile dh byk sgt, ssh nk cari mane yg betul n mane yg salah. kene byk bt cross reading klw nk info betul. last², amik mase byk giler tuk tahu info yg satu tu, hmm...nmpknye bkn senang nk duk zaman moden ni.

so, aku rase, baik aku lupekn pasal berita² terkini n baik aku tgk tv. rase penat btul melayan berita or pengetahuan am. baik aku jd expert dlm bidang aku. huhu

so antara program tv yg akan aku ikut, tele matin n grand journal la kot.

aarrghhh...fokus awad !!

aku rase, tibe masenye aku menghambat keluar imaginasi n kreativiti tertido dlm diri aku ni. makin aku jadi org biase, makin malas aku.

so, aku akan mula buat music/irama lagu sendiri n snap byk² gmbr. maybe aku akan bt blog baru pasal mende ni kot. demi menjaga anonymous diri kreatif aku (ecehh) ni, aku gune nickname lain n bg hint dlm blog ni. pandai² la korang google kt tenet ni yer.

bahan tuk latihan yg aku name kan 'latihan kreatif' ni aku dh ade dh. sumenye open source. bleh download free kt tenet. cume aku kene practice betul² n hari² lah. aku gunekn untuk bt lagu tu : pd n untuk gmbr sume tu : luminance hdr.

pasal music or irama tu, bleh gak la mengingatkan aku balik pasal fizik. pasal gelombang. makin menarik lak gelombang ni. pasal gmbr lak, aku suke giler gmbr² jenis HDR. mcm gmbr aku letak kt bwh tu la. gmbr yg terlampau aku panggil.

gmbr terlampau ni, die gune konsep, cerah - gelap. so bile 2 jenis gambar ni bercantum (of course dgn software aku ckp td tu), die akan menghasilkan detail gambar yg kite amik tu. snap satu gmbr je pun bleh bt gmbr hdr ni, cume kene dlm format 'raw' la baru original sikit hdr tu.

arrghh..nnt dlm blog yg aku ckp tu la aku citer detail lg. hehe.aku rase kan, aku ni jenis teknikal la. so, aku akan make sure, 'keteknikalan' aku ni bleh bt aku k-R-e-A-T-i-f. x mau la aku jd org kebanyakan. org yg sikit itu untung. hehe

oh, stkt ni aku akan gune kamera canon kesygn aku tu je. camera jenis point n shoot je. bkn camera beso gabak tu. akanku buktikan yg kemahiran teknikal aku bleh kalahkan camera gabak tu.hahahaha. ( <- ni statement bile aku xde duit nk beli mende canggih ni :p)

ok, till then, jmp kite lg. mgkn aku akan akan lebih byk menaip mase akan dtg kot. memandangkn ini tahun akhir aku, insyaAllah. taraaaa..eh silap..tataaaaaaaaa :)

oh yer, selamat tahun baru. tahun ni saya berazam nak jadi kreatif n bt byk duit ! yeehaaaa!